Încotro se îndreaptă leadershipul unei companii?


Bruce Kasanoff, influencer și ghostwriter a lansat la începutul lunii iunie următoarea afirmație: Jumătate din echipa ta de leadership ar trebui să fie formată din femei.

În cazul în care compania ta este decisă să angajeze cei mai talentați oameni, atunci jumătate din echipa de leadership ar trebui să fie formată din femei. Să vedem de ce, însă.

În Statele Unite, aproximativ jumătate din persoanele care ocupă funcții de management sau de specialiști sunt femei, astfel încât dacă nu faceți parte din categoria aceea care e de părere că femeile sunt mult inferioare bărbaților, rezultă logic că jumătate din persoanele aflate în funcții de leadership ar trebui să fie femei.

Dar nici măcar asta nu este realitatea actuală. Conform Catalyst, femeile dețin în prezent 5 procente din pozițiile de CEO în Fortune 500 și 4,9% din pozițiile de CEO în Fortune 1000. New York Times a mai adăugat, însă, că femeile reprezintă doar 16% din directorii companiilor din Fortune 500 și doar 10% din CFO-urile companiilor listate la Standard & Poor 500.

Unii susțin că, deoarece femeile dau naștere la copii, există motive biologice care le împing de pe scara carierei sau care le împiedică să ajungă la senior management. De fapt, multe dintre obstacole sunt imaginare, create de către bărbați pentru a perpetua status quo-ul. În lumea în care ne învârtim, să ai două sau trei concedii de creștere a copilului este adesea percepută ca bulină neagră. Demonstrează că o femeie nu este serioasă în ceea ce-i privește cariera.

Nimeni nu rostește acest lucru cu voce tare, dar este ceea ce cred de cele mai multe ori directorii de sex masculin.

Motivul principal pentru care femeile aleg să-și abandoneze ascensiunea în carieră nu este nicidecum biologic, ci pentru că status quo-ul li se împotrivește. Este mult prea greu să te opui confuziei sistematice lună după lună, an după an. Scepticii ar putea spune că femeile nu sunt suficient de dure pentru a fi lideri.

Prostie mai mare nu cred că ar putea exista. Dacă bărbații ar fi tratați precum tratează companiile femeile, și ei s-ar lovi de un zid în mod repetat. Există atât de multă părtinire în sistem încât directorii executivi nici nu mai văd adevărul de ea. În multe industrii, există tendința ca femeile manageri să fie plătite mai prost decât colegii lor bărbați și de fiecare dată există motive serioase care explică de ce se întâmplă lucrul acesta. În 9 cazuri din 10, managerii de sex masculin sunt plătiți mai bine tocmai pentru că sunt bărbați. Am mai discutat acest subiect aici.

Nu aveți nevoie de un sistem de cotații. Dacă 49 dintre cei 100 de manageri din firma ta sunt femei, nu trebuie să promovați încă o femeie pentru a avea egalitatea sexelor. Dar, în general, aproximativ jumătate din managerii voștri ar trebui să fie femei.

Vestea bună este că nu trebuie să așteptați ca întregul sistem să se schimbe. Tot ce trebuie să faceți este să vă concentrați asupra propriei companii.

 

Reclame

Un gând despre ”Încotro se îndreaptă leadershipul unei companii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s