3 days to kill (Condamnat să ucidă)


Din când în când dăm peste un film al cărui trailer induce publicul în eroare, ceea ce provoacă același public să interpreteze complet eronat posibila poveste a filmului. Sunt aproape sigură că acțiunea prezentată în trailer a sugerat cel puțin una dintre posibilele următoare intrigi:

  • Personajul interpretat de Amber Heard îl otrăvește pe Kevin Costner, iar el trebuie să o omoare în 3 zile sau va muri;
  • Povestea este un remake a lui Crank, dar cu un Chev Chelios îmbătrânit și cap de familie.

Cu toate acestea, nici una dintre posibilitățile prezentate sau oricare altele la care vă puteți gândi nu ar putea fi mai departe de adevăr, deci, dacă nu doriți spoilere, opriți-vă cu cititul cam după următorul paragraf 😀

Kevin Costner este un asasin CIA îmbătrânit, cel mai bun din branșa lui, iar când o misiune o ia pe apa sâmbetei, el descoperă că este pe moarte din cauza unui cancer pe creier, inoperabil, care îl mai lasă doar cu câteva luni de viață. Revine la Paris pentru a relua legătura cu soția și fiica adolescentă, dar este atras din nou în lumea interlopă a CIA de către Vivi Delay (da, sună chiar mai prostituesc decât Nikki Heat, personajul principal al romanelor lui Richard Castle 😛 ), care îi oferă un medicament experimental și netestat pe oameni, care i-ar putea prelungi viața în schimbul serviciilor sale. Unde intră în schemă cele 3 zile pe care trebuie să le piardă/în care este condamnat să ucidă? Ei bine, soția sa pleacă din oraș câteva zile în interes de serviciu, lăsându-i fiica în grijă. Cei doi au trei zile la dispoziție pentru a se reconecta. Bineînțeles, expresia three days to kill are dublu înțeles, având în vedere că omul este asasin de meserie, dar atât. Filmul se încadrează mai mult în categoria comediilor decât a celor de acțiune, dar chiar și atunci când violența apare în prim-plan, acțiunea este bine realizată. Dacă vă luați după trailer și vă așteptați să vedeți un film în genul trilogiei lui Bourne, atunci veți fi dezamăgiți; fără a fi un film de acțiune, este o comedie excelentă.

Nu țineam neapărat să văd acest film, dar am ajuns să-l apreciez pentru ceea ce este (adică o metodă de entertainment mult mai de succes decât The Monuments Men, de exemplu, la care m-am plictisit peste măsură, iar bf a adormit). Fără a fi un actor extrem de talentat, Kevin Costner este foarte carismatic, chiar și la cei 59 de ani împliniți, și mă bucur să descopăr că în ultimii ani a avut parte de un comeback, filmând pentru mini-seria Hatfields & McCoys (definitely on my freaking watch list), dar și pentru Man of Steel, rol în care mi-a frânt inima cu prestația (excelentă) din rolul său secundar. Hailee Steinfeld este una dintre noile actrițe care se afirmă ca fiind excelent de talentate (nominalizarea la Oscar pentru rolul din True Grit a fost bine-meritată, iar apariția ei în Ender’s Game a îmbunătățit mult jocul actoricesc al colegilor săi, chiar dacă i s-a dat replica de către Harrison Ford, Viola Davis sau Ben Kingsley), McG este un maestru al acțiunii care a produs, creat și/sau regizat unele dintre cele mai bune filme și seriale de acțiune din ultima vreme (This means war, Chuck sau Supernatural, doar ca să amintesc câteva dintre ele), iar totul este frumos ambalat și recomandat de prezența lui Luc Besson în rolul de scenarist. Lucrul acesta poate fi și un lucru bun, dar și un lucru rău, deoarece bune sau rele, niciodată nu îi poți confunda filmele.

Kevin Costner a fost perfect pentru acest rol, reprezentând perfect ucigașul cu sânge rece, practic, întunecat, deprimat, dar totuși păstrându-și glumele la el, care-și adoră familia indiferent de ruptura dintre membrii acesteia. Exteriorul său aspru îl recomandă pentru anti-eroul poveștii, iar Hailee Steinfeld a fost, la rândul ei, perfectă în rolul fiicei adolescente. Chimia celor doi a fost perfectă (aproape la fel de emoționantă precum cea dintre Jean Reno și Natalie Portman în Leon), iar certurile constante dintre cei doi au transformat filmul într-un film amuzant și emoționant. Amber Heard – pfiu *fanning myself*. Îmi place Amber Heard, e pur și simplu superbă, dar nu are pic de talent. E excelentă în filme mediocre, gen Drive angry sau Machete, în care exagerările sunt bune, dar într-un film precum Three days to kill, să o urmărești cum joacă este de-a dreptul crâncen. Are talentul (nicidecum actoricesc) de a transforma un potențial film serios într-un spectacol ieftin și ciudat. Nu există absolut deloc atracție între ea și Costner, iar personajul ei este atât de prost creionat încât să o urmărești pe ecran ajunge să te doară fizic. Din fericire, nu distruge filmul, dar cred că-l trage în jos de câteva ori. Connie Nielsen  joacă decent rolișorul soției lui Costner. Nu oferă profunzime rolului său, dar ea există pentru un motiv și se achită de sarcina dată cu succes.

Condamnat să ucidă este amuzant, mult mai amuzant decât m-aș fi așteptat, dar umorul este sarcastic, ceea ce-l face perfect pentru rolul lui Costner. Dintr-un astfel de film, cu aceeași actori, ar ieși un serial de acțiune excelent. Scenele de acțiune sunt decente și bine filmate, deși nu abundente, ceea ce e curios având în vedere că acesta este un film de acțiune. Luc Besson întotdeauna a excelat la echilibrarea anti-eroilor săi complecși cu scenele de acțiune, iar acest film este o mărturie puternică. Apare și obligatoria cursă de mașini (destul de scurtă!, având în vedere că acum există cel puțin 2 francize care se hrănesc din aceeași pâine). Este filmul perfect pentru o seară cu prietenii și un bol de popcorn, dar nu te aștepta la prea multă profunzime de la el.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s