Cele mai spinoase 50 de întrebări la un interviu: descrieți un moment in care ți-a fost criticată munca și modul în care ai gestionat situația.


V-a fost adresată vreodată această întrebare? Știu, e sinonimă cu o extracție de măsea fără anestezic, dar intervievatorii adoră interviurile comportamentale, deoarece le spun atât de multe despre tine, extrăgându-și informația din povestea pe care alegi să o spui, cum o spui, ce atitudine prezinți și ce rezultate obții când te afli sub presiune. Pur și simplu, intervievatorii nu reușesc să-și formeze o părere despre tine dacă se limitează doar la întrebări legate de aptitudini și calificări.

Întrebarea legată de critica primită urmărește să obțină o poveste sau două despre una dintre acele întâmplări potrivnice prin care ai trecut de-a lungul experienței tale profesionale. Adevărul este că, pentru a fi un angajat bun (sau o persoană de succes, per ansamblu), trebuie să fii întotdeauna deschis să primești critici. Dacă nu ești deschis la critici, atunci nu ești educabil. Dacă nu ești educabil, atunci ești mai puțin valoros decât ceea ce-și doresc ei.

Ești educabil? Să dovedești că ești educabil reprezintă un pas important. Dacă atunci când ești criticat devii automat defensiv și nu încerci să înțelegi cum ai fi putut să acționezi diferit, vei descoperi că oamenii vor oferi critici din ce în ce mai puțin. Lucrul acesta sună bine, doar că nu prea este un lucru bun. Dacă ei nu pot comunica cu tine și să te ajute să fii mai bun (fapt care îi ajută și pe ei să fie mai buni), în cele din urmă te vor concedia. Ți se pare o măsură extremă? Lucrul acesta se poate întâmpla deoarece șeful tău (sau oricine altcineva de la care trebuie să înveți) nu te poate învăța ceva nou fără să te mai corecteze din când în când. Din moment ce nimeni nu este perfect, toată lumea trebuie corectată sau instruită pentru a continua să aibă succes.

Deci, informația pe care caută să o afle în urma acestei întrebări este: ești educabil? Povestește-mi despre un moment când cineva ți-a spus cum poți face un lucru diferit sau mai bine, cum ai făcut-o diferit sau mai bine și care au fost rezultatele. Aceasta este Tehnica STAR, ce ar trebui să fie familiară tuturor intervievatorilor pentru interviurile comportamentale. STAR reprezintă situation, task, action și result. Experiențele relatate pe baza acestei structuri sunt deosebit de eficiente în timpul interviurilor, deoarece vorbești despre situația în care te aflai și sarcina de lucru pe care trebuia să o îndeplinești, despre ceea ce ai ales să faci pentru a duce la bun sfârșit sarcina și amintești rezultatul obținut astfel. Alege un moment din experiența ta de lucru, transpune-l în această structură și ai obținut o poveste care dovedește de ce ești cel mai bun candidat pentru postul respectiv.

Acest articol are la bază cartea de business a lui Peggy McKee – How to Answer Interview Questions: 50 Tough Questions That Could Kill Your Interview Chances–Answered!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s