Cele mai spinoase 50 de întrebări la un interviu: Eşti dispus să te relochezi?


Eşti dispus să te muţi pentru munca ta? În multe companii, această întrebare este o întrebare tipică de interviu. Poate să facă sau să desfacă oportunităţi de carieră. Chiar dacă jobul pentru care te prezinţi la interviu nu necesită relocare, multe companii îşi doresc să regăsească acea flexibilitate în angajaţii lor pentru potenţialul de dezvoltare pe termen lung.

Răspunsul pe care îl dau cei mai mulţi intervievaţi („Aş lua-o în considerare pentru oportunitatea potrivită”) nu va fi cel mai potrivit, chiar dacă reprezintă adevărul. Deoarece îţi așază motivaţia mai mult în sfera banilor decât în cea a dezvoltării carierei. Este o distincţie subtilă, dar importantă, şi va lua luciul candidaturii tale dacă o rosteşti.

Iată cum să gestionezi problema relocării pentru mai multe situaţii diferite de viaţă:

Dacă nu eşti dispus să te relochezi

Dacă răspunsul tău este fără echivoc „nu”, trebuie să spui asta. Doar îţi va cauza probleme dacă se ajunge la ofertă şi tu nu te vei muta. Deşi, daţi-mi voie să spun că dacă răspunsul este „absolut nu”, amintiţi-vă că viaţa se poate schimba într-o clipită. Ceea ce pare a fi „niciodată” acum, s-ar putea schimba în câteva luni sau într-un an. Dacă nu vă puteţi muta imediat, spuneţi, dar luaţi în considerare că ar fi indicat să fie ceva în genul „Aş prefera să nu mă relochez chiar acum, dar niciodată nu ai de unde ştii ce îţi va aduce ziua de mâine. Cu toate acestea, sunt foarte interesat de această poziţie şi această companie.”.

Dacă răspunsul tău ar fi „poate”

Poate simţi că e loc de manevră. Nu te-ai angaja încă să-ţi împachetezi în cutii întreaga viaţă, dar nici nu vrei ca acest job să-ţi scape printre degete din cauza asta. Din cauza familiei, chiar nu doreşti să te muţi (copiii sunt la şcoală, toată familia ta e aici, plăteşti rate la casă), dar pentru oferta potrivită a-i lua şi acest aspect în considerare.

Ştii însă că nu poţi spune asta, aşa că încearcă ceva de genul „Sunt interesat de dezvoltarea carierei mele, iar dacă relocarea este o parte necesară din aceasta, bineînţeles că o voi lua în considerare”. Lucrul acesta nu te angajează la mutare, doar confirmă faptul că acest job şi cariera ta sunt importante. Şi este şi o replică plină de tact.

Sau ai putea-o arunca mingea în terenul lor: „Unde locuiesc nu este cel mai important lucru pentru mine. Atuurile mele, dezvoltarea unora noi şi avansarea în carieră sunt interesele care mă motivează şi am devenit din ce în ce mai convins că această companie şi acest job mi se potrivesc foarte bine din cauza abilităţilor mele X, Y şi Z. Nu sunteţi de acord?” Ţi-ai urmărit scopul, vânzându-te pentru job şi redirecţionând conversaţia. În cazul în care continuă să te preseze pentru a obţine un răspuns, te poţi întoarce la declaraţia „bineînţeles că o voi lua în considerare”.

Nici unul dintre aceste răspunsuri nu te obligă la nimic. Dar toate te ajută să pari mai sincer, flexibil, plin de tact şi rezonabil decât „Aş lua-o în considerare pentru oportunitatea potrivită”. De asemenea, conduc discuţia în direcţia bună, ceea ce reprezintă un mare plus pentru orice interviu pentru un loc de muncă.

Acest articol are la bază cartea de business a lui Peggy McKee – How to Answer Interview Questions: 50 Tough Questions That Could Kill Your Interview Chances–Answered!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s