Femei vs. Bărbaţi: un studiu comparativ efectuat de Lugera în 7 ţări


Colegii de la Lugera, întotdeauna doritori să ne ţină la curent cu trendurile din domeniul resurselor umane, ne-au dat pe mână următorul studiu, efectuat în cele 7 ţări în care recrutează: Armenia, Croaţia, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Ucraina.

1. Există mai mulţi manageri bărbaţi decât femei. În Olanda există cea mai mică pondere a managerilor de sex feminin, doar 20%, în timp ce Republica Cehă înregistrează cea mai ridicată cotă: 41%.

2. Femeile cer salarii mai mici pentru acelaşi loc de muncă decât cer bărbaţii. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care femeile câştigă salarii mai mici (în medie) decât bărbaţii, pentru aceeaşi muncă prestată.

3. Diferenţele între salariile solicitate în Olanda şi Ucraina sunt de 16%, respectiv 4%. În Slovacia şi Croaţia bărbaţii cer de 2,22 şi 1,85 de ori salarii mai mari decât femeile.

4. Industriile dominate de manageri femei sunt Resursele Umane (79%), Financiar (69%), Administraţie (67%) şi Educaţie (66%).

5. Industriile dominate de manageri bărbaţi sunt Mecanica (85%), Electrotehnica (84) şi Proiectarea (79%).

6. Industrii cu ponderi egale de manageri femei şi bărbaţi sunt Finanţe-Bănci, Asigurări, Farma şi Alimente şi Băuturi.

Majoritatea managerilor sunt bărbaţi

Mai mulţi bărbaţi decât femei se află în funcţii manageriale. Bărbaţii câştigă mai mult decât femeile. Dar, cu toate acestea, femeile sunt mai des succesoare ale unei poziţii manageriale decât bărbaţii. În multe sectoare din industria de servicii găsim mai multe femei manageri decât bărbaţi.

Republica Cehă are cel mai mare număr de femei în funcţii de conducere

Ţările de Jos prezintă un scor de 80% manageri de sex masculin şi doar 20% manageri de sex feminin. Acesta este cel mai scăzut scor al femeilor manageri din toate cele 7 ţări în care s-a efectuat studiul. Cea mai mare pondere este înregistrată în Cehia (41% femei manageri), urmată de Croaţia şi România (ambele cu 35% manageri de sex feminin).

De ce femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii?

Femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii pentru acelaşi job, uneori chiar şi în aceeaşi companie. Cum este posibil acest lucru? Există o conspiraţie care determină ca femeile să fie plătite mai puţin? Oare sunt bărbaţii mai productivi? Sunt bărbaţii mai buni decât femeile la acelaşi job astfel încât să justifice un salariu mai bun?

Femeile cer salarii mai mici

Când li se adresează întrebarea „Cât vreţi să câştigaţi?”, de obicei femeile cer un salariu mult mai mic decât bărbaţii. Doar în Ucraina se înregistrează valori mai ridicate sau egale cu cele exprimate de bărbaţi, în timp ce femeile slovace sunt cele mai modeste. În toate celelalte ţări diferenţele sunt substanţiale.

Ceea ce ceri este ceea ce vei obţine

În medie, femeile cer salarii mai mici pentru acelaşi loc de muncă decât bărbaţii. Iar dacă femeile cer salarii mai mici, nici angajatorii nu fac vreun efort pentru a le acorda salariul corect. În Slovacia şi Croaţia femeile cer cele mai mici salarii în comparaţie cu bărbaţii. În Ucraina şi Olanda femeile cer aproape aceleaşi salarii pe care le cer şi bărbaţii.

Dar de ce cer femeile mai puţin sau bărbaţii mai mult?

Nu deţinem răspunsul la această întrebare, deşi ne-ar plăcea să-l ştim foarte mult. În schimb, putem ghici. Oare femeile cer mai puţin pentru că ştiu că vor primi mai puţin? Ţine de modestie? Oare nu cred că merită un salariu mai mare? Oricare ar fi răspunsul corect (pe care doar o femeile îl cunosc – un fel de adevăr absolut ascuns bărbaţilor), putem concluziona că motivul pentru care femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii este faptul că cer salarii mai mici decât bărbaţii.

Resursele Umane sunt dominate de către femei

De ce? Prin natura lor, femeile par să aibă abilităţi de comunicare mai bune decât bărbaţii. Un (alt) studiu (al cercetătorilor britanici, duh!) a demonstrat că femeile folosesc mai mult cu 10 000 de cuvinte pe zi decât bărbaţii. Industriile dominate de managerii de sex feminin par a fi industriile în care comunicarea şi contactul frecvent cu alte persoane sunt esenţiale. Cu excepţia poate a departamentelor financiare, in care totul este despre cifre şi finanţe, alte domenii la care femeile excelează.

Număr egal de manageri de sex masculin şi sex feminin în sectorul asigurărilor

În majoritatea sectoarelor de servicii managerii de sex feminin domină sau deţin un număr egal cu bărbaţii aflaţi în aceleaşi funcţii. Cu cât jobul devine mai tehnic, cu atât vom găsi mai mulţi manageri de sex masculin. În sectorul asigurărilor vom vedea o distribuţie egală între managerii de sex masculin şi sex feminin.

În Comerţ găsim mai mulţi manageri bărbaţi; cel puţin două treimi din toţi oamenii de vânzări sunt de sex masculin. De asemenea, colegii de la Lugera sunt de părere că numărul persoanelor de sex feminin aflate în funcţii de conducere va creşte, mai ales în sectoarele care se concentrează pe servicii, customer support şi KPI (indicatori-cheie).

Mai multă tehnică, mai mulţi manageri bărbaţi

Acest lucru nu ne poate surprinde, dar industriile tehnice sunt dominate de către manageri bărbaţi. Putem concluziona cu uşurinţă că cu cât mai tehnic devine un domeniu, cu atât vom găsi mai mulţi manageri de sex masculin. Oare din cauză că nu necesită multă comunicare? Au educaţia şi studiile o influenţă asupra acestui lucru? Probabil că da.

Impresia noastră este că numărul total de manageri femei este în creştere treptată, acest lucru putând fi generat de următoarele lucruri: femeile manageri sunt mai „ieftine” decât colegii lor bărbaţi şi au abilităţi mai bune de comunicare, sunt mai empatice, se concentrează mai bine pe o gamă mai largă de activităţi şi îşi susţin cu mai mare uşurinţă subordonaţii.

Reclame

Un gând despre ”Femei vs. Bărbaţi: un studiu comparativ efectuat de Lugera în 7 ţări

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s