Fandomuri


Dacă mini.me scria acum ceva timp acest articol în care ne prezenta 5 noi seriale pe care trebuie să le urmărim, inspirându-mă din ispiraţia ei şi de pe tumblr, comunitatea tuturor fanilor uniţi, vă rog să vă regăsiţi într-unul din fandomurile (fandom = fans’ kingdom) de mai jos.

Sherlock: Trei episoade minunate, urmate de un sfârșit teribil, sfârșit îndreptat doar de următorul episod, ce joacă rolul unei explicaţii, care poate varia de la una foarte simplă la una foarte complicată. Pauza dintre sezoane, incredibil de lungă, înnebuneşte fanii. Fandomul e un bun observator. O fană poate lista 389 de motive pentru care John şi Sherlock sunt, de fapt, gay unul pentru celălalt. (Deşi oricine din afara fandomului s-ar uita o dată la cele două personaje principale ar şti că sunt gay unul pentru celălalt). Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Doctor Who: Ştii că Doctorul şi companionii lui vor suferi întâmplări ce te vor face să-ţi bagi unghia în gât pentru a opri durerea, dar din când în când îţi va oferi câte un episod în care toată lumea rămâne în viaţă. Eşti dispus să treci prin toate episoadele pline de emoţii pentru a ajunge la aceste nestemate rare. (Deşi şi episoadele pline de emoţii sunt minunate, dar eşti prea ocupat cu plânsul pentru a mai observa asta). O mulţime de opinii cu privire la cine este cel mai bun la un lucru sau altul. Nu se aplică logica. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Harry Potter: Cel mai probabil ai crescut cu Harry Potter. Primele filme au fost un pic înfricoşătoare, dar sfârşiturile au fost cu happy-end. Cu toate acestea, pe măsură ce acţiunea progresează şi devine din ce în ce mai întunecată şi ştii că personajele tale preferate mor la final, tot rămâi surprins de fiecare dată când te uiţi la filme/citeşti cărţile. Dar tu continui pentru că te simţi obligat să rămâi alături de Harry până la sfârşit. Cel mai probabil, este franciza cu cel mai mult fanfiction care exclude formarea de perechi, dar la finalul căruia „toată lumea trăieşte”. Ar putea fi Doctor Who, dar perioada de timp este prea… tremurăcioasă (wibbly-wobbly. Un fan adevărat ştie la ce mă refer 😛 ). Pentru o vreme, fandomul a părut mort, dar apoi au existat veşti despre un nou film, al cărui scenariu e scris de JK Rowling. Fandomului îi place să sorteze oamenii in case, iar multifandomul sortează personajele în funcţie de alte lucruri. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului (asta deoarece sunt foarte puţini oameni în afara fandomului).

Supernatural: Cea mai ciudată combinaţie între emoţii şi întâmplări amuzante. Devine din ce în ce mai amuzant şi mai trist pe măsură ce trece timpul şi este greu de stabilit dacă sentimentalismul surclasează amuzamentul sau este complet invers. O mulţime de personaje mor, în special cele care ne plac. Cumva, puterea fandomului aduce o mulţime de personaje înapoi la viaţă. Ei pot obţine aproape orice şi au un gif pentru orice. O mulţime de oameni cred că unele replici nu au cum să aparţină serialului; ei bine, aparţin! Majoritatea fanilor sunt confundaţi cu sataniştii de fiecare dată când vorbesc despre serial în public. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

The Hunger Games: E trist. Realist, dar trist. Se potriveşte telespectatorilor cărora le plac aventurile, lumile distopice şi tortura lentă. Centrează-l pe triunghiul amoros şi se va găsi cineva care să-ţi spună că nu-ivorba despre Gale sau Peeta, deşi majoritatea fandomului este divizat în Team Peeta şi Team Gale. Fandomului îi cam place să rămână în întuneric. Privind din umbră şi judecând fanii celorlalte fandomuri. Precum pisica lui Primrose, unii fani se întreabă cum de mai sunt în viaţă, mai ales după Mockingjay. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Avengers/Marvel/DC: Ai o poveste de fundal tristă, dar mai totdeauna se sfârşeşte cu happy end. Lucrurile rele se întâmplă aproape mereu băieţilor răi. Bineînţeles, de obicei ne plac mai mult băieţii răi decât protagoniştii, poate din cauza sarcasmului şi a băieţilor răi care sunt atât de buni. Fandomul este bun la analiză, pe care o folosesc pentru a smulge inimile tuturor celorlalte fandomuri, dar crează nişte meme-uri excelente. Nu sunt sigură că fandomul ar fi fost implicat în asta, dar Phil Coulson a revenit la viaţă. Trebuie să rămâi lipit de ecran la finalul filmului pentru scena suplimentară. Şi pentru cea extra-suplimentară 😀 Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Divergent/Mortal Instruments/Beautiful Creatures: Fandomuri noi, dar la fel de nebune, fără îndoială. Toate au o mulţime de intrigi (deşi unele sunt destul de previzibile). Ca majoritatea seriilor de cărţi, devin din ce în ce mai dureros de urmărit pe măsură ce timpul trece. Prezintă similitudini cu alte fandomuri, dar sunt avatarurile propriilor fapte. Spune despre oricare dintre ele că sunt noul ……….. (introduce oricare alt fandom aici) şi probabil, vei primi una după ceafă. Folosesc o mulţime de cuvinte ciudate care le fac dificil de explicat telespectatorilor din afara fandomurilor.

Merlin: Similar cu Supernatural, dar mult mai dureros şi mai puţin amuzant. Dar la ce te-ai aştepta de la BBC? Au anulat serialul de Crăciun şi de atunci toată lumea e bosumflată. Pe bună dreptate. Greu e explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Hannibal: Fandom extrem de politicos. Dacă eşti nepoliticos la adresa lor, te vor ucide, după care te vor mânca. Îndrăgostiţi de fandomul Merlin. Experţi în glume canibalistice subtile. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului fără a părea un criminal în serie canibal.

Homestuck: Imposibil de explicat oamenilor din afara fandomului.

Hetalia: Oameni care personifică ţări. Fanii sunt îndrăgostiţi de fandomul Homestuck. Nu prea greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Glee: O mulţime de oameni urăsc serialul, chiar şi dintre fani. Serialul poate fi trist, dar aduce în discuţie fiecare aspect din istoria omenirii. Mult cântat. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Manga/Anime: Ai putea crede că este o prostie să le grupezi împreună, dar sunt atât de multe lucruri complexe despre acest fandom încât nu pot spune decât atât: poate varia de la drame de liceu la SF-uri extrem de ciudate, de la horroruri sângeroase la aventuri fantastice sau poţi avea una care le uneşte pe toate într-un singur lucru mare. De obicei, se caracterizează prin multă durere şi şi mai multă împerechere de personaje. Greu de explicat cuiva din afara fandomului care nu a citit manga şi care nu a urmărit şi anime-ul.

Drame (cum ar fi cele de la miezul nopţii, realizate de ABC): În general doar împerecheri de personaje, dar dramele se complică repede, în special pentru că personajele părăsesc serialul din orice motiv, apoi se răzgândesc, iar scenariştii trebuie să inventeze moduri dramatice de a-i retrage din acţiune şi de a-i aduce înapoi. Serialele acestea ar putea fi încadrate la orice alt gen, dar se petrec atâtea întâmplări pe care nici nu le poţi bănui şi orice lucru se transformă din ţânţar în armăsar, încât nu s-ar putea evita categorisirea asta nici după o mie de episoade din „Tânăr şi neliniştit”. Multă durere şi emoţie gratuită (pentru referinţe, uitaţi-vă la Switched at birth sau Once Upon a Time). Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Game of Thrones: Vi se pare că lucrurile de mai sus sunt dureroase? Ioi! Nu ştiu de ce cineva ar vrea să devină fan al serialului, cu excepţia poate a celor masochişti. Greu de explicat telespectatorilor din afara fandomului.

Twilight: Fanii trăiesc cu ştiinţa că toată lumea urăşte Twilight, chiar şi fandomul.

Reclame

Un gând despre ”Fandomuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s