34 de lucruri despre femei


Deoarece am scris câteva articole despre bărbaţi şi drepturile nerecunoscute ale acestora, mi se pare cinstit să mă uit un pic şi în ograda proprie şi să vă împărtăşesc câte ceva şi despre noi, reprezentantele sexului frumos.

1. Cuvântul „femeie” (woman) ar fi derivat din termenul englezesc din Evul Mediu wyfman, tradus simplu ca şi soţia (wyf) omului. În engleza veche, femeile erau descrise simplu ca şi neveste (wyf), în timp ce termenul om (man) era folosit pentru a descrie o fiinţă umană, indiferent de gen.

2. Cuvântul englezesc „fată” (girl) ar fi fost iniţial folosit pentru a descrie o persoană tânără, indiferent de sex. Abia la începutul secolului al XVI-lea termenul a fost folosit în mod specific pentru a descrie un copil de sex feminin.

3. Semnul biologic pentru sexul frumos, un cerc situat deasupra unei cruci micuţe, reprezintă, de asemenea, şi simbolul planetei Venus. Simbolul este considerat o reprezentare stilizată a oglindei de mână a zeiţei romane Venus.

4. În timp ce multe stele şi sateliţi sunt botezaţi cu nume de sex feminin, Venus este singura planetă din Sistemul nostru Solar numită după o zeiţă.

5. Femeile umane au sânii proporţional mai mari decât ai oricărui alt mamifer de sex feminin. Dimensiunea remarcabilă, nu neapărat necesară pentru producţia de lapte, este mai degrabă un rezultat al selecţiei sexuale.

6. Limba engleză a delimitat iniţial femeile în funcţie de etape ale vieţii acestora cu termenii „fecioară”, „mamă” sau „bătrână”. Fecioară făcând referire la o tânără necăsătorită, mamă la o femeie care traversa anii săi fertili, iar bătrâna la o femeie aflată la post-menopauză.

7. Înălţimea medie a unei femei din SUA este de 163 cm, iar greutatea medie de aproximativ 74 kg. Aceste valori variază foarte mult în întreaga lume, din cauza diferenţelor în nutriţie şi îngrijire prenatală.

8. În aproape fiecare ţară din întreaga lume, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât în cazul bărbaţilor.

9. În timp ce populaţia de sex masculin este uşor superioară celei de sex feminin în întreaga lume (98,6 femei la 100 de bărbaţi), există cu puţin peste 4 milioane mai multe femei decât bărbaţi în SUA. Şi la categoria de vârstă de peste 85 de ani, există de două ori mai multe femei decât bărbaţi în Statele Unite ale Americii.

10. Cea mai frecventă cauză a decesului pentru femeile americane o reprezintă bolile de inimă – peste 27% din totalul mortalităţii la femei. Cancerul ocupă locul secund, cauzând 22% din totalul deceselor de sex feminin.

11. La nivel mondial, există de două ori mai multe şanse ca femeile să sufere de deficienţe de vedere decât bărbaţii. Experţii atribuie această diferenţă longevității mai mare a femeilor (ceea ce duce la mai multe deficienţe de vedere legate de vârstă), dar şi bolilor specifice de ochi, care sunt intrisec mai frecvente la femei, precum uscarea cristalinului sau Distrofia lui Fuchs.

12. Depresia este cea mai frecventă cauză de incapacitate a femeilor, aproximativ 25% dintre femei vor experimenta depresia severă la un moment dat în viaţa lor.

13. Peste 90% din toate cazurile de tulburări de alimentaţie apar la femei, aproximativ 7 milioane de femei din SUA suferind în prezent de anorexie sau bulimie.

14. Aproximativ una din cinci femei din întreaga lume raportează un abuz sexual înainte de a împlini 15 ani.

15. Aproximativ 14 milioane de adolescente rămân însărcinate în fiecare an, cu peste 90% din aceste fete trăind în ţările în curs de dezvoltare.

16. Aproximativ 1600 de femei mor în fiecare zi, ca urmare a unor complicaţii apărute la naştere. Aproape 99% dintre aceste decese sunt înregistrate în ţările în curs de dezvoltare.

17. Aproximativ 95% din totalul femeilor din SUA au fost căsătorite cel puţin o dată până la vârsta de 55 de ani.

18. Din cele 154,7 milioane de femei care trăiesc în prezent în Statele Unite, aproape 83 de milioane sunt mame.

19. Probabilitatea ca o femeie să dea naştere unei fetiţe în loc de un băiat creşte în mod semnificativ dacă mama locuieşte mai aproape de ecuator. În timp ce cauza acestei selecţii a genului este necunoscută, oamenii de ştiinţă sunt de părere că datorită luminii puternice şi constante timp de mai multe ore, dar şi a alimentaţiei abundente din regiunile tropicale, este foarte posibil ca naşterile de sex feminin să fie favorizate.

20. La recensământul din 2007, aproximativ 5,6 milioane de femei din SUA s-au declarat mame casnice.

21. Prima Zi a Mamei a avut loc la 10 mai 1908 şi a fost organizată de către Anna Jarvis în Virginia de Vest şi Philadelphia. Pe măsură ce evenimentul a devenit popular pe teritoriul întregii ţări, Congresul a desemnat în 1914 a doua duminică a lunii mai ca zi naţională de recunoaştere a mamelor.

22. Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în fiecare an la data de 8 martie. Evenimentul anual a fost observat pentru prima dată la nivel mondial în 1909.

23. Prima ţară care a acordat femeilor dreptul la vot în epoca modernă a fost Noua Zeelandă în 1893.

24. Potrivit unui raport al Biroului de Recensământ din 2007, o treime dintre femeile americane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani au obţinut o diplomă de licenţă sau au absolvit studii post-universitare.

25. Mai multe femei americane lucrează în educaţie, servicii de sănătate şi asistenţă socială decât în orice altă industrie. Aceste trei domenii angajează aproape o treime din totalul de muncitori de sex feminin.

26. Femeile din forţa de muncă a SUA câştigă în prezent 77 de cenţi pentru fiecare dolar câştigat de bărbaţi.

27. Aproximativ 14% din membrii activi în cadrul forţelor armate americane sunt femei. În 1950, femeile reprezentau mai puţin de 2% din armata SUA.

28. Prima femeie guvernator a unui stat american a fost Nellie Tayloe Ross, guvernator al statului Wyoming, aleasă în 1924. Wyoming a fost, de asemenea, primul stat care a oferit femeilor dreptul la vot, în 1869.

29. Prima femeie care a condus o ţară ca lider ales în epoca modernă a fost Sirimavo Bandaranaike din Sri Lanka, ce a fost votată prim-ministru în 1960 şi re-aleasă în 1970.

30. Femeile deţin în prezent 17% din locurile din Congresul şi Senatul SUA şi 18% din funcţiile de guvernator.

31. Potrivit unei legende sumeriene, universul a fost creat de către o femeie, zeiţa Tiamat. Acest rol de creator de sex feminin nu este unic, deoarece şi mitul creaţiei din Australia aboriginală este pus pe seama unei femei.

32. Prima femeie medic înregistrat în istorie a fost Merit Ptah, un doctor din Egiptul antic care a trăit în jurul anului 2700 î.Hr. Mulţi istorici sunt de părere că ea este prima femeie înregistrată după nume în istoria tuturor ştiinţelor.

33. Sexul unei persoane este determinată biologic de către cele 23 seturi de cromozomi. Seturile de cromozomi ale femeilor sunt alcătuite din doi cromozomi X, în timp ce bărbaţii au un cromozom X şi unul Y.

34. Primul roman al lumii, Povestea lui Genji, a fost publicat în Japonia în jurul anului 1000 si aparţinea autoarei Murasaki Shikibu.

Reclame

2 gânduri despre ”34 de lucruri despre femei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s