5 obiceiuri ale comunicatorilor extrem de eficienţi


Mulţumesc Claudiei pentru sharing (deoarece e dovadă de caring 😛 ) şi revistei Forbes pentru că există 😀

Comunicare – împărtăşirea sau schimbul de informaţii sau ştiri.

Bun, definiţia comunicării pare destul de simplă. Dar în lumea de astăzi, ce a devenit din ce în ce mai digitală, comunicarea este în mod constant redefinită. Comunicăm acum în mod regulat prin email, mesaje, social media, teleconferinţe şi-aşa mai departe. Deci, ce reprezintă o comunicare eficientă şi cum o putem obţine?

Dacă ne întoarcem la elementele de bază trebuie să ştim care sunt caracteristicile care te transformă într-un bun comunicator. Revista Forbes prezintă 5 obiceiuri fundamentale de comunicare ale liderilor eficienţi:

1. Spune ce gândeşti şi gândeşte ceea ce spui. Încrederea este fundamentul unui leadership eficient. Comportamentul tău este cel mai bun mod de comunicare şi trebuie să fie congruent cu ceea ce spui. Dacă acţiunile tale nu sunt aliniate vorbelor rostite, apar problemele. Regula de bază: e mai bine să nu promiţi sau să-ţi întârzii comunicarea până când eşti sigur că acţiunile tale vor „suna” adevărate. Aşa cum zic englezii, „walk the talk”. Sinceritatea şi păstrarea cuvântului dat va câştiga încrederea colegilor şi a clienţilor.

2. Keep it simple! Angajaţii şi clienţii tăi sunt bombardaţi de informaţii 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Simplitatea nu a fost niciodată mai puternică sau mai necesară. Liderii eficienţi dispersează gânduri şi strategii în termeni simpli şi uşor de memorat pe care colegii şi clienţii îi pot înţelege şi folosi pe mai departe. Dacă ai probleme în simplificarea unei idei până la esenţa acesteia, poate fi din cauză că nu o înţelegi. Spune ceea ce vrei să spui în cât mai puţine cuvinte cu putinţă.

3. Găseşte-ţi vocea. Foloseşte-ţi cuvintele. De cele mai multe ori, managerii vor opta pentru un „limbaj corporatist” igienizat şi vor folosi un jargon inutil, deoarece cred că este mult mai elocvent, credibil şi puternic. Concentrează-te pe a fi precis şi real. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la profesionalism, dar fii autentic, iar oamenii te vor respecta pentru asta. Dacă un client foloseşte în discuţia cu tine un anumit termen, repetă-l din nou pentru el într-o propoziţie. Vorbeşte-le clienţilor astfel încât aceştia să înţeleagă imediat şi să se simtă confortabil într-o conversaţie cu tine. Gândiţi-vă la personalizarea limbajului în funcţie de client; poate că un client preferă o conversaţie scurtă, în timp ce alţii sunt mai vorbăreţi. Adaptează-ţi vocea pentru a se potrivi situaţiei şi vei înregistra un succes mai mare în conversaţie.

4. Fii vizibil. Nu uita valoarea comunicării faţă în faţă. Poate fi uşor să te ascunzi în spatele unui calculator şi să trimiţi mesaje către ceilalţi fără ca măcar să-i vezi sau să interacţionezi cu ei. Deşi e-comunicarea serveşte unui scop valoros, nu este un substitut al comunicării faţă în faţă. În mediul de astăzi, oamenii sunt de obicei „păţiţi” şi simt nevoia unei legături personale cu tine şi cu munca în care crezi. Fă o verificare a calendarului pentru a te asigura că aloci timp în mod regulat vizitelor în birouri sau in aria de producţie. Arată-le oamenilor tăi că eşti interesat şi că îţi pasă de ei şi de munca lor.

5. Ascultă cu ochii şi urechile. Comunicarea eficientă este o stradă cu două sensuri. Liderii buni ştiu cum să adreseze întrebările bune şi apoi ascultă cu ochii şi urechile. E uşor să fii atât de concentrat pe transmiterea mesajului tău – sau convingerea altora – astfel încât să nu mai fii pe aceeaşi lungime de undă cu ceea ce vezi sau auzi. Trebuie să citeşti printre rânduri. Ascultă şi înţelege ceea ce se întoarce la tine. Fii atent la indiciile non-verbale. Uneori, limbajul non-verbal al cuiva îţi va spune tot ce vrei să ştii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s