Ce fel de lider eşti?


Dacă colaboraţi cu lideri şi manageri din compania în care lucraţi şi îi ajutaţi să devină comunicatori mai buni sau dacă încercaţi să deveniţi un şef mai bun, mai jos sunt câteva semne pe care să le urmăriţi şi câteva sfaturi prin care să transformaţi şefii răi în unii extraordinari.

Semne că eşti un şef bun (dacă dai măcar un semn din cele de mai jos, poţi respira uşurat, şansele sunt că faci o treabă bună):

  • Te afli pe aceeaşi lungime de undă cu persoanele pe care le conduci, eşti tot timpul atent la nevoile persoanelor din jurul tău, pentru a-şi putea face treaba bine.
  • Eşti un lider altruist, mai degrabă decât să te lauzi cu realizările tale individuale, dai credit şi lauzi succesul echipei tale.
  • Eşti drăguţ; oricât de simplu şi de clişeic ar suna, dacă tot eşti un lider incompetent, măcar fii drăguţ, deoarece este mult, mult mai greu să scapi de cineva care este iubit pentru că este drăguţ cu ceilalţi.

Semne că eşti un şef rău (dacă realizezi că faci unul sau mai multe lucruri dintre cele de mai jos, poate că ar fi timpul să-ţi schimbi stilul):

  • „Eu, eu, eu”; cineva care foloseşte cuvântul „eu” în orice situaţie este un lider egoist, care este mult mai preocupat să vorbească despre sine decât să-şi conducă echipa sau compania.
  • A fi răutăcios şi agresiv este aproape la fel de evident ca a fi drăguţ, dar cineva care caută în mod constant să-şi prindă colegii pe picior greşit nu creează un mediu lucru productiv şi nici sănătos.
  • A fi lipsit de tact poate fi contra intuitiv, dar să fii un şef bun presupune să ai o viziune strategică şi o înţelegere tactică a mediului operaţional zilnic al personalului.

Deci, poate fi transformat un şef rău într-unul bun?

Ca şi comunicator, mai ales dacă lucraţi îndeaproape cu directorul general şi liderii din organizaţia voastră, ceea ce trebuie să întrebaţi în acest moment este: „dacă am unul dintre aceşti şefi răi, ce pot face pentru a-i schimba?”. Specialiştii spun că dacă te foloseşti de coaching, poţi ajuta liderii să devină şefi excelenţi, învăţându-i să-şi laude grupul de subordonaţi pentru realizări, în timp ce îşi anunţă responsabilitatea pentru eşecuri.

Şi în timp ce asta pare în mare parte dependentă de tipul de personalitate, vestea bună (rezultat a cercetărilor specialiştilor de care vorbeam mai sus) este că impulsurile care-i transformă pe şefi în lideri eficienţi la validarea performanţei grupului nu sunt chiar atât de dependente de personalitate.

În mod obişnuit, comunicatorii au încercat să facă liderii să devină mai incluzivi şi mai „umani” (aceste trăsături fiind într-adevăr dependente de personalitate), dar tocmai acest lucru nu contează pentru performanţa angajaţilor.

Ceea ce liderii trebuie să facă cu adevărat pentru a avea un impact asupra performanţei este de a deveni mai permisivi in stil. Acest lucru înseamnă că liderii vor explica contextul de afaceri din spatele deciziilor, că vor încuraja schimbul de idei şi cunoştinţe în rândul angajaţilor şi că nu le este teamă să vorbească despre greşelile făcute din trecut, astfel încât angajaţii să poată învăţa din ele. Toate acestea sunt lucruri pe care un comunicator le poate folosi pentru a consilia liderii, iar acest aspect nu necesită schimbarea personalităţii cuiva.

Mulţumiri se duc către Bob Sutton pentru cercetări şi Laviniei pentru că a împărtăşit cu mine informaţia 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s