Strategii pentru crearea şi utilizarea eficientă a influenţei


Fie că eşti director executiv, antreprenor sau liderul unei organizaţii non-profit, succesul tău depinde de cele mai multe ori de capacitatea ta de a angrena şi de a recruta influenceri care să se conecteze cu ideile tale.

Când creezi legături cu influenceri cunoscuţi şi respectaţi, evoluezi de la modelul „unul către mai mulţi” la „mai mulţi către mai mulţi”, permiţându-le celorlalţi să-ţi transmită ideile mai departe, către comunităţile din care fac parte.

Ce urmează, sunt 12 strategii care garantează sprijinul influencerilor şi le dă posibilitatea de a amplifica mesajul. Pe măsură ce te vei familiariza cu următoarele idei – împrumutate din politică, media, tehnologii, content marketing şi educaţie – imaginează-ţi cum s-ar putea aplica în cazul tău fiecare dintre ele, apoi fii creativ şi adăugă propriile idei.

1. Petrecerea în casă

Cea mai răspândită metodă în politică şi strângerea de fonduri pentru organizaţii non-profit, petrecerile în casă sunt de toate formele şi dimensiunile. La capătul informal, se află adunările de tip MeetUp în care o gazdă îşi adună prietenii şi vecinii sau îşi deschide casa pentru participanţii interesaţi. Toată lumea se adună în jurul televizorului pentru a urmări un mesaj pregătit sau se alătură unei teleconferinţe sau unei transmisii live de la sediul de campanie pentru a obţine cele mai recente informaţii.

Majoritatea petrecerilor formale, de obicei evenimente de strângere de fonduri, sunt adunări ce au loc în reşedinţe private, organizate cu mult mai mult fast. Şampania curge în pahare şi prezentările sunt scurte, dar cuferele sunt pline până la finalul unei astfel de seri.

Lecţia învăţată: Foloseşte-te de reţeaua ta de contacte pentru a a da avânt ideilor tale şi pentru a-ţi finanţa cauza. Cum te poţi folosi de strategia petrecerii în casă pentru a educa şi captiva oamenii cu ideile tale?

2. Turneul de ascultare

O altă tehnică populară în lumea politică este turneul de ascultare. Gândeşte-te numai la succesul campaniei politice a lui Hillary Clinton, din 1999, când a candidat la postul de senator al statului New York. Ea a început cu un turneu de ascultare de-a lungul statului, ceea ce i-a dat şansa de a lua la cunoştinţă preocupările potenţialilor alegători şi să se familiarizeze cu problemele şi provocările reprezentării statului.

Această strategie funcţionează foarte bine şi în afara sferei politice. Când Van Ton-Quinlivan a fost desemnată drept Vice Cancelar al departamentului privind forţa de muncă şi dezvoltarea economică a colegiului de stat din California, şi-a lansat propriul turneu de ascultare pentru a introduce o nouă iniţiativă la nivel statal, „Făcând ceea ce trebuie pentru locuri de muncă şi economie”, o campanie inovativă de reducere a decalajelor de competenţe pe întreg teritoriul statului.

Găzduită de către liderii comunitari din diferitele regiuni ale statului, Ton-Quinlivan şi-a împărtăşit viziunea în întâlnirile organizate la primării. Combinaţia dintre backgroundul politic al gazdelor sale şi întâlnirile „de acasă” ale ascultătorilor săi a deschis mintea oamenilor la ideile sale şi a crescut angajamentul în rândul potenţialelor părţi interesate.

Lecţia învăţată: contactează părţile interesate şi creează un mediu sigur pentru ele pentru a-şi putea exprima punctele de vedere şi să le poţi prezenta ideile tale. Cine sunt liderii-cheie din comunitatea ta care ar putea să organizeze un turneu de ascultare? Care sunt părţile interesate care ar trebui invitate?

3. Turneul Media

În timp ce turneul media a fost o modalitate standard de ani de zile de a construi o metodă de promovare pentru cărţi, produse şi servicii, metodele de a câştiga o audienţă s-au extins în mod exponenţial. Nemai limitându-se la discuţia duminicală de dimineaţă, media s-a lansat în online către mii de emisiuni radio găzduite de către proprietari de afaceri locale, autori şi purtătorii de cuvânt din comunitate. În ceea ce priveşte partea printată, nu mai suntem limitaţi la publicaţiile mari, precum New York Times sau Wall Street Journal; tot mai multe bloguri şi site-uri de ştiri apar în fiecare zi, să nu mai vorbim de aplicaţiile de ştiri care cern informaţiile pentru publicul-ţintă.

Vestea bună (dar şi cea proastă) este că există numeroase oportunităţi de a-i aborda pe cei pe care vrei să-i influenţezi. Fie că optezi pentru o strategie de guest poster pe bloguri/site-uri cu trafic ridicat sau pentru o strategie de invitat surpriză pe posturi locale sau naţionale radio sau tv pentru a da interviuri, ideal ar fi să dezvolţi câteva (3-5) puncte-cheie şi să continui să le consolidezi pe toată durata turneului media.

Lecţia învăţată: află care sunt site-urile sau emisiunile cu trafic ridicat, unde publicul ascultă în mod activ şi foloseşte numai cele 3-5 puncte cheie care sunt uşor de ţinut minte şi repetat. Cum poţi folosi media pentru a-ţi amplifica mesajul şi să construieşti capacitatea de înţelegere?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s