Just who do you think you are? – partea a VIII-a


INFP – Introvertitul, Intuitivul, Senzorialul, Observatorul

INFP preţuiesc armonia interioară mai presus de toate. Sensibili, idealişti şi loiali, au un puternic simţ al onoarei în ceea ce priveşte valorile lor personale şi sunt adesea motivaţi de convingerile personale profunde sau prin devotamentul pentru o cauză pe care o consideră vrednică. INFP sunt interesaţi de posibilităţile aflate dincolo de ceea ce este deja cunoscut şi concentrează cea mai mare parte din energia lor pentru vise şi viziuni. Deschişi la schimbare, curioşi şi perspicace, posedă o excelentă viziune cu bătaie lungă. În ceea ce priveşte aspectele zilnice şi comune sunt, de obicei, flexibili, toleranţi şi adaptabili, dar rămân foarte fermi în legătură cu loialităţile lor şi setează pentru sine standarde aproape imposibil de atins.

INFP au multe idealuri şi loialităţi care le ocupă majoritatea timpului şi sunt profund legaţi de activităţile pe care decid să le întreprindă. Iar în ciuda faptului că au tendinţa de a întreprinde prea multe deodată, tot reuşesc să-şi finalizeze proiectele. Deşi afişează un exterior rece, INFP simt de o mie de ori mai puternic în interior; sunt plini de compasiune, simpatie, înţelegere şi sunt deosebit de atenţi la sentimentele altora. Evită implicarea în conflicte şi nu sunt deloc interesaţi în a-i impresiona sau domina pe ceilalţi, cu excepţia cazului în care le sunt ameninţate propriile valori. De cele mai multe ori INFP preferă mai degrabă să-şi comunice sentimentele în scris, decât pe cale orală. Atunci când doresc să-i convingă pe cei din jur de importanţa idealurilor lor, INFP pot fi foarte convingători.

INFP îşi exprimă rareori intensitatea sentimentelor, apărând de multe ori reticenţi şi calmi; cu toate acestea, pe măsură ce te cunosc, devin entuziaşti şi calmi. INFP sunt prietenoşi, dar au tendinţa de a evita socializarea de suprafaţă. Ei preţuiesc oamenii care petrec timp pentru a le înţelege obiectivele şi valorile.

Eventualele unghiuri moarte

Din moment ce logica nu este o prioritate pentru INFP, aceştia fac din când în când greşeli şi ignoră faptul că se comportă ilogic. Atunci când visele lor îşi pierd contactul cu realitatea, cei din jur îi pot percepe drept nestatornici şi mistici. INFP ar face bine să ceară sfatul mai multor persoane cu simţ practic pentru a afla dacă ideile lor sunt realizabile şi utile în lumea reală.

Deoarece aceştia sunt atât de dedicaţi faţă de idealurile lor, INFP au tendinţa de a trece cu vederea alte opinii şi pot fi, uneori, consideraţi rigizi. Nu sunt interesaţi în mod special în mediul înconjurător fizic, iar de cele mai multe ori sunt atât de ocupaţi, încât nu reuşesc să observe ceea ce se întâmplă în jurul lor. INFP pot reflecta asupra unei idei mult mai mult decât este cu adevărat necesar înainte de a iniţia un proiect. Tendinţele lor perfecţioniste îi pot determina să-şi rafineze şi „lustruiască” ideile vreme îndelungată, încât să nu le mai prezinte, în cele din urmă. Acest lucru este periculos, deoarece este important pentru INFP să găsească modalitatea potrivită de a se exprima. Pentru a evita să fie descurajaţi constant, trebuie să se concentreze mai mult pe a acţiona.

INFP sunt atât de încurcaţi emoţional în propriile planuri încât devin foarte sensibili la critică. Pentru a complica lucrurile şi mai mult, aceştia au tendinţa de a cere prea mult de la sine pe măsură ce aspiră să-şi atingă propriile standarde, despre care am stabilit mai devreme că sunt aproape imposibil de înalte. Acest lucru poate conduce la sentimente de inadecvare, chiar dacă persoanele care aparţin acestui tip de personalitate sunt capabile de a obţine rezultate foarte bune. Atunci când INFP sunt dezamăgiţi, ei tind să devină negativi cu privire la tot ce se petrece în jurul lor. Dezvoltând o obiectivitate mai mare asupra proiectelor personale, pot învăţa cum să devină mai puţin vulnerabili la critici şi dezamăgiri.

Din cauză că INFP au tendinţa de a mulţumi mai mulţi oameni în acelaşi timp poate deveni dificil pentru ei să se opună unei opinii populare. Ei ezită în a-i critica pe alţii şi pur şi simplu nu pot spune nu. Dacă INFP nu-şi exprimă opiniile negative despre idei sau planuri, ceilalţi pot fi induşi în eroare şi să creadă că sunt pe aceeaşi lungime de undă. INFP trebuie să înveţe să-şi dezvolte asertivitatea şi pot beneficia de criticile constructive ale altora, dacă învaţă să asculte.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s