Just who do you think you are? – partea a VI-a


INFJ – Introvertitul, Intuitivul, Simţitorul, Judecătorul

INFJ trăiesc într-o lume a ideilor. Ei sunt gânditori independenţi, originali, mânaţi de sentimente puternice, principii ferme şi integritate personală.
INFJ au încredere în propriile idei şi decizii chiar şi atunci când se află în faţa scepticismului. Aceştia sunt motivaţi de o viziune interioară pe care o preţuiesc mai presus de toate, inclusiv a opiniei dominante sau a autorităţilor recunoscute. Deseori, INFJ pot vedea semnificaţii profunde şi să remarce rezolvarea intuitivă a unor situaţii. Aspiraţiile lor sunt importante şi valabile, chiar dacă alţii nu le împărtăşesc entuziasmul.

INFJ sunt loiali, hotărâţi şi idealişti. Sunt puternici în tăcere, având grijă ca ideeile lor să fie acceptate şi aplicate. Pun preţ pe integritate şi pot merge până în pânzele albe pentru a obţine ceva, dacă îşi pun asta în minte. Datorită puterii lor de convingere şi a viziunii clare a ceea ce trebuie făcut pentru atingerea binelui comun, INFJ pot întruchipa mari conducători. Aceştia sunt deseori premiaţi sau le sunt recunoscute meritele pentru contribuţiile aduse umanităţii.

Deoarece pun preţ pe armonie şi înţelegere, INFJ-ilor le place să-i convingă pe ceilalţi de valabilitatea punctului lor de vedere. De obicei, câştigă sprijinul celorlalţi folosindu-se de încuviinţări şi laude, nicidecum de argumentare sau intimidare. INFJ vor face tot ce le stă în putere pentru a promova camaraderia şi a evita orice formă de conflict.

Reprezentând în general factori de decizie grijulii, INFJ găsesc problemele stimulante şi, de obicei, se gândesc cu atenţie înainte de a acţiona. Preferă să se concentreze în profunzime asupra unui singur lucru la un moment dat, ceea ce poate duce la perioade în care sunt neclintiţi în hotărârile lor.

Empatici şi plini de compasiune, INFJ prezintă o dorinţă puternică de a contribui la bunăstarea celorlalţi. Ei sunt conştienţi de emoţiile şi interese altora şi, adesea, se descurcă bine cu oamenii complicaţi. INFJ înşişi tind să aibă personalităţi profunde, complexe şi pot fi atât sensibili, cât şi intenşi. Ei pot fi rezervaţi şi pentru cineva care nu-i cunoaşte în profunzime poate părea dificil să ajungă să-i cunoască, dar sunt dispuşi să-şi împărtăşească sinele interior oamenilor în care au încredere. Tind să se înconjoare de un mic cerc de prieteni apropiaţi, care le-au fost aproape vreme îndelungată şi pot genera multă căldură sufletească şi entuziasm în împrejurările potrivite.

Eventualele unghiuri moarte

Deoarece tind să fie atât de absorbiţi de „idee”, INFJ pot fi, uneori, lipsiţi de simţ practic şi în stare să neglijeze detaliile de rutină care necesită atenţia lor. Devenind din ce în ce mai conştienţi de ceea ce se petrece în jurul lor şi bazându-se mai mult pe informaţiile deja existente ajută INFJ să-şi lanseze ideile creatoare în lumea reală.

INFJ pot fi atât de absorbiţi de propriile lor principii, încât dezvoltă vederea tunel. Pot fi încăpăţânaţi în ceea ce priveşte schimbarea unei decizii după ce aceasta a fost deja făcută şi uneori trec cu vederea fapte importante, deoarece acestea nu le sprijină punctul de vedere sau refuză a pune în practică idei care intră în conflict cu valorile lor. De asemenea, nici nu suportă critica altora, deoarece consideră că poziţia lor este indiscutabilă. INFJ trebuie să încerce să se evalueze obiectiv – atât pe sine, cât şi munca pe care o desfăşoară -, deoarece, cu siguranţă, alţii o fac.

Deoarece sunt atât de protectori cu propria imagine, INFJ tind să se supraregleze. Ei sunt adesea consideraţi perfecţionişti şi sunt ultrasensibili la critici. Cu toate că au o voinţă puternică, ei mai au, de asemenea, şi dificultăţi în ceea ce priveşte conflictele în relaţii şi pot fi uşor dezamăgiţi sau deziluzionaţi dacă conflictele escaladează. Cu cât INFJ sunt mai obiectivi în legătură cu ei înşişi şi/sau relaţiile lor, cu atât vor fi mai puţin vulnerabili în faţa oricărei dureri care poate fi pricinuită de acest tip de conflict.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s