Just who do you think you are? – partea a V-a


Pentru că am descoperit împreună cele patru dimensiuni ale tipului de personalitate, nu credeţi că ar fi interesant să aflăm şi cum îşi pun fiecare amprenta asupra noastră şi a reacţiilor noastre?

ENFJ – Extrovertitul, Intuitivul, Simţitorul, Judecătorul

ENFJ sunt oameni iubitori. Pun mare preţ pe oameni şi relaţii şi îşi fac griji în mod natural în legătură cu alţii. Abordează cu căldură tot ceea ce le rezervă viaţa şi se simt conectaţi la nivel personal cu toate lucrurile care-i înconjoară. Deoarece sunt idealişti şi trăiesc prin valorile lor, ENFJ sunt foarte loiali oamenilor, cauzelor sau instituţiilor pe care le respectă şi admiră. Sunt energici şi entuziaşti, dar şi responsabili, conştiincioşi şi perseverenţi.

ENFJ au o tendinţă naturală de a se autocritica. Cu toate acestea, pentru că se simt responsabili pentru sentimentele altora, ENFJ sunt rareori critici în public. Ei sunt pe deplin conştienţi de ceea ce este [şi nu este] un comportament adecvat şi sunt plini de har, fermecători, arătoşi şi specialişti în probleme sociale. Cu un temperament temperat [!] şi tolerant, ENFJ sunt diplomatici şi buni promoteri ai armoniei în jurul lor. Sunt lideri înnăscuţi, populari şi carismatici. Tind să fie buni comunicatori şi preferă, de obicei, să se exprime verbal.

ENFJ iau decizii bazate pe ceea ce simt ei în legătură cu o situaţie, mai degrabă decât să investigheze modul în care situaţia se prezintă de fapt. Ei sunt interesaţi de posibilităţile de dincolo de ceea ce este deja evident şi de felul în care aceste posibilităţi i-ar putea afecta pe alţii. Fiind ordonaţi în mod natural, ENFJ preferă o lume organizată şi se aşteaptă ca şi ceilalţi să se comporte în acelaşi mod. Le place ca problemele să fie rezolvate, chiar dacă este altcineva cel care ia deciziile.

ENFJ emană simpatie şi înţelegere şi sunt cultivatori şi susţinători ai altora. Au puterea de a-i citi pe oameni şi sunt responsabili şi atenţi. Din moment ce sunt nişte idealişti, caută ca, în general, să găsească binele în ceilalţi.

Eventuale unghiuri moarte

ENFJ sunt atât de empatici şi atenţi încât riscă să devină mult prea implicaţi în problemele sau sentimentele altora.  Uneori îşi aleg să lupte pentru o cauză care nu este demnă de timpul şi/sau energia pe care o investesc în ea, iar atunci când lucrurile nu merg prea bine, aceştia pot deveni copleşiţi de volumul care le cade pe umeri, dezamăgiţi sau deziluzionaţi. Tot acest feedback negativ îi poate determina să se retragă, convinşi că nu sunt apreciaţi pentru efortul depus. ENFJ trebuie să înveţe să-şi accepte limitările, precum şi pe cele ale oamenilor de care le pasă. De asemenea, trebuie să înveţe cum să-şi aleagă luptele şi cum să menţină aşteptări realiste.

Din cauza dorinţei lor puternice de a trăi în armonie, ENFJ pot trece cu vederea propriile nevoi, alegând să ignore probleme reale. Deoarece aceştia preferă să evite conflictul, uneori menţin relaţii care sunt mai puţin cinstite şi egale. ENFJ sunt atât de preocupaţi de sentimentele altora încât tind să închidă ochii când se petrec fapte cu adevărat importante, atunci când situaţia implică o critică ce poate răni sentimentele cuiva. Este important ca ENFJ să înveţe cum să accepte şi să trateze conflictul ca pe o parte necesară a unei relaţii.

Deoarece aceştia sunt entuziaşti şi grăbiţi să treacă la următoarea provocare, ENFJ fac uneori presupuneri incorecte sau iau decizii mult prea repede, fără a aduna toate datele necesare. Trebuie să-şi încetinească procesul şi să acorde o atenţie sporită detaliilor proiectelor în care sunt implicaţi. Aşteptând până când vor beneficia de suficientă informaţie, aceştia pot evita greşelile. ENFJ se concentrează asupra emoţiilor până la punctul în care riscă să eşueze în a vedea consecinţele logice ale acţiunilor lor. Concentrându-se şi pe fapte, nu doar pe oamenii implicaţi în procesul de luare a deciziilor, poate fi de ajutor.

ENFJ răspund bine la laude, dar sunt uşor de rănit prin critică, care-i poate face să pară sensibili. Iau personal chiar şi critica cea mai inocentă şi mai bine intenţionată şi adesea sfârşesc prin a deveni agitaţi, răniţi sau furioşi. Reacţiile lor pot fi ilogice, până în punctul în care le par de-a dreptul iraţionale altora. ENFJ ar trebui să se oprească, să facă un pas înapoi şi să încerce să privească obiectiv situaţia înainte de a reacţiona. Încercând să fie mai puţin sensibili va permite ENFJ să audă informaţiile importante şi utile care sunt conţinute în criticile constructive.

ENFJ sunt atât de idealişti, încât au tendinţa de a vedea lucrurile aşa cum doresc ei să fie. Aceştia sunt capabili de a idealiza relaţii şi au tendinţa de a trece cu vederea fapte care contrazic lucrurile în care ei cred. ENFJ care nu învaţă să se confrunte cu lucrurile care îi deranjează vor sfârşi prin a le ignora, în loc să descopere soluţii la acestea. În general, ENFJ trebuie să-şi ţină ochii deschişi, precum şi inimile.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s