Just who do you think you are? – partea a III-a


Continuarea postului acesta.

A treia dimensiune a tipului de personalitate se referă la modul în care luăm decizii şi ajungem la concluzii. La fel cum există două moduri diferite de a interacţiona cu lumea şi două moduri diferite de a primi informaţii, tot aşa există şi două moduri diferite de luare a deciziilor: gândind sau simţind. În acest context, Gânditul se referă la luarea impersonală a deciziilor, în timp ce Simţitul se referă la luarea de decizii bazate pe valorile personale. Deşi emoţiile pot juca un rol în luarea deciziilor, Simţitul înseamnă pur şi simplu luarea de decizii bazate pe ceea ce este important pentru tine şi cei din jur.

Gânditorii preferă deciziile la care s-a ajuns printr-o deducţie logică. Ei se mândresc cu capacitatea lor de a fi obiectivi şi analitici în procesul de luare a deciziilor, la care se ajunge, de obicei, prin analiza şi evaluarea dovezilor, chiar dacă asta înseamnă, de cele mai multe ori, ajungerea la unele concluzii neplăcute. Simţitorii iau decizii bazate pe cât de mult le pasă sau dacă simt că ceea ce se petrece este corect. Ei se mândresc cu capacitatea lor de a fi empatici şi plini de compasiune. Evident, Gânditori şi Simţitorii au priorităţi foarte diferite.

Unele persoane consideră că este extrem de dificil să decidă între gândire şi sentimente. Uneori, aceşti doi termeni prezintă anumite conotaţii care pot face ca o alegere să pară mai puţin de dorit decât cealaltă. De asemenea, în cultura noastră există o tendinţă de generalizare foarte puternică în ceea ce priveşte anumite tipuri de comportament. Aşteptările cu privire la genurile sexelor îi poate provoca pe oameni să-şi „falsifice” preferinţele. O femeie care este în mod natural un Gânditor poate fi obligată de către societate să se comporte mai mult ca un Simţitor (dătătoare de viaţă, mamă, cea care asigură hrana, care stârneşte compătimire şi care asigură sprijinul neamului său), în timp ce un bărbat care este în mod natural un Simţitor poate fi obligat de către societate să se comporte mai mult ca un Gânditor (vânător, competitor, calm, detaşat şi lipsit de emoţii). Gândiţi-vă care dintre cele două dimensiuni se potriveşte adevăratei voastre personalităţi, fără a ţine cont neapărat de modul în care aţi fost educaţi sau după cum aţi fost încurajaţi să vă comportaţi. Pentru persoanele care au acţionat în afara tipului real de personalitate pentru o lungă perioadă de timp, clarificarea acestei preferinţe poate fi o experienţă deosebit de edificatoare şi eliberatoare.

Aşa cum am menţionat şi mai înainte, toată lumea foloseşte ambele preferinţe. Gânditorii posedă emoţii şi valori personale, precum şi Simţitorii pot fi perfect logici. Cu toate acestea, fiecare dintre noi foloseşte un proces într-un mod mult mai natural, mai des şi cu mai mult succes decât celălalt. Gândirea este considerată, de obicei, un mod raţional de luare a deciziilor, în timp ce o abordare sentimentală este considerată iraţională. Nu este cazul. Gândirea şi Simţitul sunt metode raţionale, care folosesc doar criterii diferite în procesul de luare a deciziilor.

Gânditorii pot apărea analitici până la punctul în care pot părea reci, în timp ce Simţitorii se pot implica prea personal, până la punctul în care pot părea prea emotivi. Atunci când Gânditorii şi Simţitorii se ciocnesc într-un conflict, de cele mai multe ori nu Simţitorul este cel care sfârşeşte rănit şi furios, în timp ce Gânditorul este confuz în legătură cu ceea ce a mers prost.

Pe final de episod vă ofer câteva caracteristici ale fiecăruia, astfel încât să puteţi identifica cu o mai mare uşurinţă care este preferinţa voastră.

Gânditorul

 • face un pas înapoi când este confruntat cu o situaţie şi analizează din punct de vedere impersonal problemele apărute;
 • apreciază logica, cinstea şi dreptatea; în mintea lui, există un standard pentru toate;
 • observă fără prea mare bătaie de cap defectele şi are tendinţa înnăscută de a critica;
 • poate fi perceput ca nepăsător, insensibil şi lipsit de inimă;
 • consideră că este mai important să fie sincer decât plin de tact;
 • crede că sentimentele sunt valabile numai în cazul în care sunt logice;
 • sunt motivaţi de dorinţa de realizare materială şi profesională.

Simţitorul

 • acţionează direct şi ia în considerare efectul acţiunilor asupra altora;
 • apreciază empatia şi armonia socială şi are puterea de a vedea excepţia de la regulă;
 • în mod natural le face plăcere să se pună la dispoziţia celor din jur şi îşi arată aprecierea cu uşurinţă;
 • pot fi percepuţi ca ilogici, slabi şi prea emotivi;
 • consideră că este important să fie plini de tact, în egală măsură cu a fi sinceri;
 • consideră că orice sentiment este valid, chiar dacă are sens sau nu;
 • sunt motivaţi de dorinţa de a fi apreciaţi.


Anunțuri

Un gând despre ”Just who do you think you are? – partea a III-a

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s