Femeia la putere – ultima parte


Nu mai ţin minte cum am ajuns să mă uit la Firelfy. Probabil eram în primele zile de Castle, dar Nathan Fillion mă cucerise deja cu rolul său uşor de trecut cu vederea din Dracula 2000, când toate privirile erau atrase de către Gerard Butler, the big bad and evil. Aşa că i-am dat o şansă celui care mai târziu avea să devină personajul cult al serialelor SF, denumit de fanii de pretutindeni „Captain Tight Pants”. Pentru că merităm! 😀

Dar nu Mal Reynolds a fost cel care a atras atenţia a milioane de spectatori, ţintuindu-l pe Joss Whedon [pe care l-am mai menţionat şi aici] în inimile a milioane de iubitori de SF pentru totdeauna, ci însoţitoarele de bord ale chipeşului căpitan de navă: Zoe, Kaylee, Inara, River.

 Zoe Washburne este puternică şi independentă. A luptat alături de Mal în război şi a rămas alături de el pentru că, poate mai mult decât oricine altcineva de la bordul navei, îi înţelege bunătatea şi decide că riscurile pe care le ia pentru a-i fi alături merită fiecare pierdere. Iar ea e de departe cea care suferă cel mai mult, când în „Serenity”, filmul cu care se încheie seria, Wash, soţul lui Zoe, se sacrifică pentru a o salva. Aceasta nu-i impută nimic lui Mal, din contră, dacă mai este posibil, prietenia lor devine mai trainică.

Kaylee, atât de tânără şi fragilă. Mecanicul navei, de cele mai multe ori trebuie să scoată apă [sau combustibil] şi din piatră seacă pentru a o face pe Serenity să zboare şi chiar dacă Mal nu plăteşte – aproape niciodată – la timp soldele, ea îi rămâne alături pentru că nava şi echipajul sunt acasă. Pentru că îl iubeşte pe Mal, iar căpitanul îi întoarce sentimentele cu egală fervoare, nu asemenea unui amant, ci a unui frate. O tratează asemenea unui egal şi ar face orice doar ca să o vadă zâmbind. O respectă ca persoană pentru forţa de care dă dovadă când i se opune cu încăpăţânare şi recunoaşte că are nevoie de ea în echipa sa, în ciuda faptului că apropierea de Kaylee scoate tot ce este mai cald şi mai blând din el. În fapt, singurele momente când vedem şi partea bună a căpitanului sunt cele produse din interacţiunea cu ea.

Inara Serra a fost numită astfel după o zeiţă hitită, fiică a zeului tunetului, care proteja animalele sălbatice şi stepa. Rolul său este analog cu cel al zeiţei romane Diana. Inara este curtezană, fostă iubită a lui Mal şi are nevoie de ajutor. În ciuda faptului că pare să fie dependentă de acesta, femeia îi refuză bărbatului orice apropiere sentimentală şi, de cele mai multe ori, îl ţine la distanţă chiar şi în cele mai insignifiante aspecte ale vieţii lor cotidiene. Personajul ei este fermecător şi elegant, deţinător al unei încrederi native şi a unei inteligenţe senzuale, care contrastează puternic cu virilitatea lui Mal, folosindu-şi cuvintele, gesturile şi, în general, limbajul corpului cu fineţe.

Este inteligentă, spirituală, ştie cum să se descurce cu oamenii cu o prea puternică voinţă [precum Mal] şi, în general, înţelege foarte bine natura umană. Ar putea trăi într-un castel, departe de război şi nefericire, primindu-şi peţitorii în încăperile aurii, dar dintr-un motiv doar de sine ştiut, preferă să se alăture echipajului de pe Serenity şi să-i ajute pe cei care nu au avut atâtea şanse pe câte a avut ea în viaţă. Mai mult chiar, ia parte la activităţile umanitare ale echipajului cu umilinţă, fiind chiar nerăbdătoare uneori să-şi pună la dispoziţie talentele, dar pentru că este un mister pentru cei din jur, o putem bănui cu uşurinţă că ascunde ceva mai mult în spatele chipului ei frumos.

Poate cel mai ciudat personaj feminin care a apărut vreodată într-un serial de televiziune este River. Dar când vine vorba despre Joss Whedon, parcă nu mai trebuie să ne mire nimic. River Tam este un personaj interesant, care ajunge la bordul lui Serenity ascunsă într-un container criogenic, iar la câteva clipe după ce este trezită luptă cu toate forţele pentru viaţa sa. Ca şi adaos la poveste, ea este indispensabilă, deoarece un strat al misterului care pluteşte în jurul Alianţei cu care luptă Mal porneşte de la ea. Ştim că Alianţa a răpit-o când era mică şi de atunci a experimentat pe ea, înzestrând-o cu abilităţi care depăşesc percepţia umană. Nici măcar Simon, fratele ei, cel care a salvat-o, nu înţelege cât de departe merg implicaţiile acestor puteri asupra psihicului ei labil. Summer Glau a primit o excelentă misiunea portretizând-o pe River [pe care a îndeplinit-o excepţional]: personajul ei este în acelaşi timp vulnerabil, elegant, puternic, nebun, înfiorător şi copilăros.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s