Femeia la putere – partea a treia


„Doctor Who” este unul dintre serialele britanice care au întreţinut spiritul de aventură şi gândirea dincolo de cutie a câtorva generaţii din 1963 [când a fost lansat] încoace. Dar în ciuda subiectului original şi a carismaticilor actori care i-au dat naştere Doctorului în ultimii 48 de ani, cei care au ieşit – cu uşurinţă – de fiecare dată în evidenţă au fost însoţitorii Gallifreyanului, iar dintre aceştia, ultimii cinci şi-au asigurat un loc în inimile noastre pentru totdeauna. Dar cum Jack Harkness a obţinut propria sa poveste pe care să o spună, acum ne vom concentra atenţia în exclusivitate asupra doamnelor şi domnişoarelor care au ocupat la un moment dat Tardisul.

Rose. Martha. Donna. Amy. Fiecare i-a oferit ultimului Lord al Timpului ceva ce îşi dorea nespus. Iubire. Sacrificiu de sine. Puterea de a merge mai departe. Prietenie dincolo de negura timpului. Şi în ciuda binelui pe care aceste femei extraordinare îl aduc în viaţa lui stearpă, Doctorul renunţă la fiecare rând pe rând dintr-un egoism neînţeles.

Probabil că Rose este singura persoană care are cel mai mult de suferit în urma periplului ameţitor al Doctorului. Se îndrăgosteşte de libertatea pe care i-o oferă extraterestrul, hoinăreşte nestingherită prin Univers la bordul micuţei cabine telefonice albastre – smaller on the outside, bigger on the inside -, intră în contact cu diverse civilizaţii trecute şi viitoare, asistă la dispariţia omenirii şi devine Protectoarea Universului. Se află întotdeauna lângă bărbatul pe care l-a ales în detrimentul mamei sale şi al lumii din care face parte şi, deşi aşteaptă cuvintele magice din partea lui, acestea nu sosesc niciodată.

Chiar şi după ce o închide într-un Univers paralel şi îi mărturiseşte cu răceală că nu se vor mai revedea niciodată, Rose nu renunţă la gândul reuniunii. Îl reîntâlnim pe Doctor reluându-şi activităţile nomade alături de Martha, apoi de Donna, dar firul, legătura aceea unică, e rupt. Fandomul suferă alături de Rose – probabil unul dintre cele mai complexe personaje din istoria televiziunii [aşa cum doar scenariştii britanici ştiu să conceapă], iar când reuniunea celor doi protagonişti are loc, întâlnim un Doctor care continuă să fugă de Rose, nu pentru că nu o iubeşte, ci pentru că înlocuirea ei cu alte două femei – fiecare în felul ei extraordinară şi unică – îi minimizează importanţa, iar asta îl umple de ruşine. Este de apreciat la Rose tocmai faptul că, în noua lumină a evenimentelor care au condus la despărţirea lor, nu dă semne că l-ar iubi mai puţin.

Nu ţine cont că a fugit de propriile-i dorinţe, că a comis fărădelegi şi a şters din Univers rase întregi pentru a apăra o alta sau că în numele lui oamenii pier, Rose Tyler este conştientă de faptul că toate aceste defecte îl fac Doctorul ei, care i-a venit în ajutor de fiecare dată când l-a chemat, de care s-a îndrăgostit şi pentru care a absorbit întreaga energie a Tardisului, în încercarea [reuşită, de altfel], de a salva Universul şi, alături cu el, Doctorul şi pe Jack, de ameninţarea Daleks.

Rose Tyler este un conglomerat de sentimente şi caracteristici. Decompusă, din ea rezultă Martha, Donna, Amy. În sezoanele în care a apărut, a demonstrat că poate să-i ofere Doctorului întreaga gamă de emoţii, perfect echilibrată, pe când toate celelalte reprezintă un avatar al unei singularităţi emoţionale. Iar din această cauză, Doctorul le iubeşte pe fiecare în parte.

Reclame

Un gând despre ”Femeia la putere – partea a treia

  1. Byu zice:

    E cel mai bun articol de pe net pe care l-am citit eu despre Doctor Who. Eu urmaresc serialul cu un mare interes (totusi, sunt cateva episoade pierdute, ca doar e difuzat la ora 23). Mereu o sa imi fie dor de Rose cea sensibila (si indragostita), de Jackie cea simpatica, de Mickey cel apropae mereu nervos. Din cate am observat eu personajele sunt intr-o continua schimbare. Dupa Christopher Eccleston a urmat David Tennant, dupa Billie Piper, Freema Agyeman si personajele tot vin si pleca. Am vazut pe ceva trailer-uri( sper sa nu ma insel) ca la un moment dat Rose apare din nou (parca intr-o biblioteca sau intr-un magazin) si il intalneste pe The 11th Doctor. Pff.. bine-ar fi. in fine, un articol foarte bun si..inca ceva, 😀 imi place poza cu fetele 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s