Căderea


Rar mi s-a întâmplat să descopăr o poveste de dragoste pitită într-o dramă, ascunsă într-o comedie, inserată înt-o poveste fantastică. Dar privind în urmă, la orele petrecute căzând în gaura de iepure dibace construită de către regizorul Tarsem Singh, descopăr că exact asta şi-a dorit el de la „The Fall”, iar noi, telespectatorii, i-am satisfăcut dorinţa întocmai.

„Căderea” se dezvoltă în întregime în interiorul unei bucle atemporale, acţiunea desfăşurându-se într-un spital din Los Angelesul anilor ’20, unde îi întâlnim pe Alexandria în aripa destinată îngrijirii copiilor şi pe Roy în cea a adulţilor. Ambii prezintă o dizabilitate care îi apropie, dar nu asta îi caracterizează. Alexandria este o fetiţă care şi-a fracturat braţul căzând dintr-un portocal în timp ce încerca să culeagă gustoasele fructe, Roy este un cascador care a rămas paralizat în urma căzăturii de pe un pod în timpul filmărilor. În rolul Alexandriei o întâlnim pe Catinca Untaru, excelentă interpretă a naivităţii copilăriei, dându-i replica lui Lee Pace în modul colorat – şi ştirb – atât de caracteristic nouă românilor. Catinca s-a jucat pe sine în „Căderea”, iar rezultatul este transcendental.

Alexandria, pui de românaş, încă învăţând limba engleză, i se strecoară pe sub piele lui Roy, care începe să-i spună povestea a cinci personaje fantastice, formând astfel o legătură atât de trainică încât nici perspectiva morţii nu o poate distruge.

Fetiţa merge atât de departe încât îşi înşeală şi mama, şi doctorul, pentru a mai putea rămâne câteva zile în preajma bărbatului, permiţându-i astfel să-şi termine povestea. Orfană de tată, vede în tânărul paraplegic figura paternă de care avea atâta nevoie în propria-i viaţă, oferindu-i lui Roy substituentul unei iubiri după care nici nu bănuia că tânjeşte.

Irealul cuplu format din Catinca Untaru [pe vremea când avea 6 ani şi abia învăţa să vorbească engleza – de fapt, veţi observa pe parcursul desfăşurării acţiunii cum devine mai sigură pe replicile sale, asta deoarece Tarsem Singh a filmat secvenţele în care apare Catinca în ordine cronologică, fetiţa având astfel timpul necesar pentru a se pregăti intens] şi Lee Pace [un nume la fel de necunoscut acum, precum era şi atunci, dar un excelent actor] are atâta chimie încât pur şi simplu îţi doreşti ca povestea lor să nu se termine niciodată.

Se ştie că peliculele a căror acţiune se concentrează asupra copilului-actor nu acordă prea multă atenţie celorlalte personaje care iau parte la acţiune, dar Roy devine elementul central al „Căderii”, iar Alexandria, cu toată drăgălăşenia personajului pe care îl are de interpretat, cade irevocabil sub vraja lui. Fără a cunoaşte adevărul din spatele tristeţii sale în totalitate, fetiţa este pe punctul de a se sacrifica pentru a-i aduce liniştea mult dorită prietenului pe care şi l-a făcut între pereţii spitalului. Iar simplul gând că din cauza egoismului său, cineva atât de pur precum Alexandria ar putea pieri, Roy revine de pe celălalt tărâm într-o ciudată împletire a realităţii cu fantasmagoricului. Proverbul „Ochi pentru ochi, dintre pentru dinte” capătă cu totul alt înţeles aici când „viaţă pentru viaţă” devine epitoma sacrificiului suprem. Ceea ce duce la asta.

Ceea ce sperie cu adevărat la filmul acesta este suprarealismul [până şi afişul filmului face trimitere la operele lui Salvador Dali] care, în ciuda prezenţei sale exagerate de-a lungul desfăşurării acţiunii, se datorează în exclusivitate locaţiilor în care s-a filmat. Suprarealismul este accentuat şi de lipsa comunicării de dinaintea începerii filmărilor, ceea ce a condus la o mică neînţelegere. Catinca a crezut că Lee Pace este cu adevărat paraplegic, ceea ce a adus o mai mare credibilitate jocului ei actoricesc.

Pe imdb.com filmul este notat cu 7.9, dar a primit un imens 10 de la mine. Mai jos veţi descoperi trailerul „Căderii”, cu care sper că vă veţi delecta. Enjoy!

Reclame

Un gând despre ”Căderea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s