Femeia la putere


Nu ştiu ce impresie v-am lăsat eu până acum [asta dacă aţi reuşit să descifraţi chiar şi un fragment din ceea ce sunt eu din bazaconiile pe care le scriu pe blog], dar vă avertizez că sunt o feministă convinsă şi cu greu aş putea să accept odioasa sintagmă sexul slab. Pentru că noi, femeile, suntem de departe motorul care propulsează această lume; nu degeaba în spatele fiecărui bărbat influent există o femeie puternică.

Şi pentru că vorba lungă, sărăcia omului, mai jos veţi descoperi o selecţie a unor seriale care m-au obsedat pentru o vreme şi care au avut imensul avantaj de a portretiza femeia aşa cum merită. Like a BAMF! [disclaimer: GIF-urile nu îmi aparţin, le-am descoperit pe vastul internet şi mi-au dat ideea acestui articol]:

Legend of the Seeker” este unul dintre serialele mele preferate ale tuturor timpurilor şi am fost extrem de tristă când a fost anulat. Cel mai dor îmi este însă de Cara – o Mord’Sith care trece de partea binelui, şi de Kahlan – o femeie cu puteri magice care poate vedea adevărul în oricine şi a cărei misiune este aceea de a veghea asupra Seeker-ului. Dar nu este frumos să le punem astfel de etichete unor femei care reprezintă imaginea pură a mişcării feministe. Şi deşi majoritatea celorlalte personaje feminine din acest serial sunt adeseori înfăţişate drept adevărate prinţese războinice [o simplă concesie Xenei, al cărei producător s-a ocupat şi de acest show], Cara şi Kahlan prezintă atât de multe atribute încât este dificil să te opreşti doar asupra unora dintre acestea.

Totuşi, unul dintre cele mai importante aspecte este bisexualitatea deschisă a Carei şi modul în care aceasta este descrisă. De fapt, ajungem să o cunoaştem pe adevărata Cara, cea al cărei spirit nu a putut fi frânt, tocmai prin intermediul sărutărilor cu membre ale aceluiaşi sex [nu vă temeţi, nimic ofensator] şi a seducţiei pe care o foloseşte drept armă. Iar faptul că în rolul Carei a fost distribuită Tabrett Bethell nu a făcut decât să-i sporească sex-appealul. Personajele cu apucături sexuale dubioase sunt extrem de rare prin serialele care prind vânt din pupa, în special cele care nu sunt ataşate unei producţii HBO care conţine multă dramă. Cara nu poate simţi ruşine faţă de ceea ce îi dictează personalitatea că este corect şi natural; din contră, iubeşte deopotrivă femei şi bărbaţi cu aceeaşi intensitate.

Ceea ce ne conduce la pasul următor al scurtei noastre dizertaţii: femeile din „Legend of the Seeker” sunt uman de complexe, nicidecum urmând tipologia pe care Hollywood tinde să o imprime serialelor. Ele sunt cele care deţin un trecut întunecat şi dureros, completat de personalităţi încăpăţânate care ar face gelos şi un catâr. La o simplă privire mai în amănunt, Richard – războinicul, şi Zedd – vrăjitorul, pe spatele cărora rezidă, cel puţin aparent, succesul misiunii, sunt doar de umplutură. Poate că Richard Cypher este eroul LotS, dar individualităţile Carei şi a lui Kahlan sunt cele mai puternic creionate, iar de cele mai multe ori capătă mai mult timp pe ecran decât personajul principal.

Reclame

Un gând despre ”Femeia la putere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s