15 stiluri ale gândirii distorsionate – prima parte


Ştiu că încă nu am scris postul în care povestesc cum a mers miercurea trecută la interviu, dar promit să o fac după ce mă lepăd complet de toată energia negativă pe care am acumulat-o în timpul întâlnirii cu CEO-ul DT [nume de cod pentru respectiva multinaţională, pentru că până în ziua cu pricina am respectat-o suficient de mult]. Şi cum o pot face mai bine decât scriind un articol despre un subiect arzător pentru toate persoanele aflate în poziţii-cheie în managementul unei afaceri. Nu vă faceţi griji, blogul acesta nu se transformă în altceva, e doar un mic ocol pe care-l fac momentan.

Paşii pentru evitarea distorsiunilor congnitive care vă pot denatura percepţia:
1. Filtrarea: dai atenţie tuturor detaliilor negative pe care le amplifici, în timp ce filtrezi toate aspectele pozitive ale unei situaţii. Se poate pune accentul pe un singur detaliu, iar întreaga situaţie se pliază automat în jurul acestui detaliu. Când scoateţi din context anumite lucruri negative, izolate de restul experienţele pozitive care au ajutat la definirea acestora, automat primele devin mai mari şi mai îngrozitoare decât sunt în realitate.
2. Gândirea polarizată: semnul distinctiv al acestei denaturări este o insistenţă în alegerile dihotomice. Lucrurile sunt negre sau albe, bune sau rele. Există tendinţa de a percepe totul la extreme, cu foarte puţin spaţiu pentru identificarea unei căi de mijloc. Cel mai mare pericol al gândirii polarizate este impactul acesteia asupra modul în care un individ se judecă. De exemplu, acesta trebuie să fie perfect sau este un total eşec în proprii ochi şi ai celor din jur.
3. Suprageneralizarea: bun, ai ajuns la o concluzie generală, bazată pe un incident singular sau pe o singură dovadă. Dacă se întâmplă ceva rău o dată, te aştepţi ca respectivul lucru să se repete iar şi iar. Utilizarea în exces a cuvintelor „Întotdeauna” şi „niciodată” reprezintă un indiciu că acest stil de gândire este prezent. Această denaturare poate duce la o viaţă limitată, deoarece în încercarea de a evita eşecurile viitoare, individul se bazează pe acest singur incident sau eveniment.
4. Citirea gândurilor: fără ca ei să recunoască, ştii ce simt oamenii şi de ce acţionează în felul în care o fac. În special, eşti în stare să intuieşti ce simt anumite persoane în legătură cu tine. Citirea gândurilor merge mână-n mână cu un alt proces, numit proiecţie, prin care îţi imaginezi că oamenii îţi împărtăşesc starea de spirit, reacţionând la anumiţi stimuli în acelaşi fel ca tine. Prin urmare, nu le dai suficientă atenţie pentru a remarca faptul că, în fapt, aceştia gândesc şi simt în mod diferit. Cititorii de gânduri se grăbesc să concluzioneze situaţii care sunt adevărate pentru ei, fără a mai verifica dacă sunt adevărate şi pentru alte persoane.
5. Punerea de beţe în roate [preferata mea :D]: Te aştepţi ca un dezastru să se întâmple. Ai întâlnit o problemă şi începi cu „cum ar fi dacă„. Nu există limite pentru o imaginaţie foarte bogată când vine vorba de producerea de catastrofe. Un catalizator aflat la baza acestui stil de gândire este cel care trădează faptul că nu ai încredere în tine şi în capacitatea ta de a te adapta la schimbări.

Postul este inspirat dintr-un curs pe care l-am găsit aici pe când mă documentam pentru lucrarea de dizertaţie.

Reclame

Un gând despre ”15 stiluri ale gândirii distorsionate – prima parte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s