Cât de fragili suntem


Aseară am fost la teatru. Impropriu spus la teatru… [zise pisicu’ cu amărăciune în glas]. Totul a început săptămâna trecută când Dana, my beloved little sister, m-a anunţat că a stabilit împreună cu Anda, our plucky sidekick, ca ieşirea noastră săptămânală de fete de joia să aibă loc în Scena 8, fostul Arcade, urmând să ne culturalizăm – dacă mai era cazul -, la piesa „Fragil„, regizată de Raluca Păun, pe care cei care obişnuiesc să se ducă la Teatrul ăl mare din urbea noastră au văzut-o în „Grăsana”.

Acum, mi-am încălcat unul din principii şi m-am dus la piesă cu aşteptări până la lună de mari. Din distribuţie făceau parte Iulia Colan, fiica lui Ion Colan [poate aţi auzit de el şi l-aţi şi văzut jucând. Zic şi eu… :D], pe care Anda mi-o descrisese ca o actriţă înzestrată pentru că o văzuse în nu ştiu ce piesă şi-i plăcuse, şi Vlad Drăgulescu, membru fondator al I.S. Drăgulescu, pe care nu mai apucasem să-l văd niciodată pe scenă, dar a cărui figură îmi era simpatică de la Impro-Show. A contribuit şi Dana arătându-mi afişul, care m-a trimis imediat cu gândul la un subiect profund şi bine regizat.

Ce s-a întâmplat de fapt. În ceea ce priveşte organizarea, cuvântul de ordine a fost harababură. Ne-au ţinut la intrare, ne pierduseră numele pe liste, se intra alandala. Ne-am luat locurile în sală şi am aşteptat să se ocupe rândurile, ceea ce s-a şi întâmplat. Cu asemenea nume pe afiş e practic imposibil să nu vinzi biletele. S-a întârziat o juma de oră, aşa cum se întâmplă la spectacolele ţinute prin cluburi. E de bonton acum, să laşi oamenii să aştepte, ţi se creează o falsă iluzie de importanţă. Apoi Vlad a intrat în scenă, chipurile venind de afară, ţinându-se de nas, iar Iulia a ieşit ca o pin-up girl din tort. Mă rog, efectul a fost ca al unei pin-up girl ieşind din tort, ea a ieşit dintr-o cutie de lemn la a cărei gură fuseseră aşezate bucăţi de vată carbonică. Sau ce mama naiba e aia. Ideea e că acela a fost singurul moment interesant al serii.

Acela şi bonerul lui Vlad. Yep, he got a boner. Piesa a fost scurtă, incredibil de scurtă, ţinând cont de câte emoţii ne-ar fi putut transmite oamenii aceştia doi de pe-o scenă, aflaţi la nici doi metri distanţă de noi. Vlad a fost genial, a pus pasiune şi sentiment în interpretarea sa, ba mai mult chiar, a construit atât de bine bazele poveştii de dragoste care se consumă pe fundalul unei putori, a înotat printr-o bază de sentimente, de la nesiguranţă la neîncredere, de la teroare şi frică faţă de nevastă la curiozitatea atracţiei faţă de necunoscuta Iulia. Iulia, în schimb, voia să-şi pună silicoane. Nu că ar avea nevoie, după cum s-a putut vedea prin puloverul jerpelit, luat cu spatele în faţă, pe care l-a purtat. Rolul ei, deşi extrem de ofertant [la urma urmei, reuşeşte să-l convingă pe însuratul Vlad să-şi părăsească soţia şi să locuiască împreună cu ea în utopica lor locuinţă alcătuită dintr-o cutie de lemn], putea fi la fel de bine jucat de Patricia, despre care am mai pomenit aici. Nu mă înţelegeţi greşit, îmi place Patricia, dar ea încă învaţă cum să fie o actriţă bună, ceea ce o face, deocamdată, mediocră la meseria asta, dar se presupune că Iulia se află deja pe cele mai înalte culmi, câştigând deja câteva premii de interpretare şi jucând în producţii menite să-i scoată în evidenţă talentul moştenit şi prelucrat. De ce a apărut aseară pe scenă mai inutilă ca un căţel la zoo, nu reuşesc să-mi explic. Mi-au plăcut, în schimb, machiajul şi pantalonii ei verzi cu sclipici. Dap, atât de superficială sunt, atunci când fac pauză de la a fi profundă şi awesome.

Photo courtesy by craiova.ro

Reclame

2 gânduri despre ”Cât de fragili suntem

 1. Volcanic ash zice:

  Buna.
  Am si eu doua precizari de facut. Se permite intrarea doar cu un sfert de ora sau cam asa inainte pentru ca actorii sa-si ocupe pozitiile (incomode dat fiind spatiul redus). Exact cum se intampla la Caligula, de exemplu, sau in trecut la A 12-a noapte de Purcarete. Iar intarzierea cu care incepe spectacolul (ca si-n Play) nu e de bonton, chipurile sa se sugereze profunzimea lucrurilor ce urmeaza a fi vazute pe scena. Nu, se incepe asa pentru ca mare majoritatea a celor ce rezerva mese sau scaune vin cu intarziere si se produce un flux continuu de intrari, apoi comenzi de la bar, etc. Pana nu vin toti, se aseaza si se linistesc, n-are cum sa inceapa piesa. Da, e deranjant pentru cei care au bun simt si vin la timp, dar asta e.
  Mi se pare mie sau in ultima parte esti putin cam rautacioasa cu Iulia? Adica, „mai inutila decat un catel la zoo”?! Cam tare, as zice, dupa ce am vazut-o jucand in mai toate proiectele din Craiova. In plus, dupa judecatile de valoare, as zice ca esti iubitoare si amatoare de teatru, cum se face ca e prima data cand o vezi?!

  • pisicu' zice:

   Aşa cum am precizat de la începutul articolului, m-am dus la spectacol cu aşteptări foarte mari, pentru că auzisem de Iulia de la mai multe persoane, nu doar de la prietena mea pe care am menţionat-o în articol. Din păcate nu apucasem să o văd înainte în nici o altă producţie, şi nici nu ştiu cum ar fi fost mai bine, să mă fi impresionat înainte şi să mi se fi părut aiurea acum sau să mi se pară aiurea acum şi să mă impresioneze pe viitor? Eu zic că intrăm într-un paradox deja. Iar în ultima parte doar îmi expun părerea personală, sunt convinsă că au fost persoane în audienţă cărora li s-a părut genială interpretarea ei. Gusturile nu se discută. Iar expresia respectivă e egală cu „a vinde castraveţi grădinarului”. După cum am spus, oricine are talent şi a studiat teatrul, dar se află abia la început de drum, ar fi putut juca respectivul rol.
   Cât despre organizare, pot să înţeleg punctul de vedere al celor care pun un spectacol la punct, dar atâta vreme cât eu mă aflu de partea cealaltă, îmi rezerv dreptul de a comenta aşa cum cred de cuviinţă experienţa avută.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s