Mr. Nobody


Pentru că am avut o săptămână dificilă, în timpul căreia a trebuit să iau câteva decizii cu privire la viaţa mea personală care, brusc, devenise a tuturor, mai puţin a mea, am decis ca în această minunată zi de duminică, aproape de primăvară, să mă delectez cu un film. Îi promisesem Andei că voi urmări Wake, o comedioară morbidă – din câte am reuşit eu să-mi dau seama din trailer -, dar uitându-mă prin folderul de filme, am dat cu ochii de filmul din 2009 al lui Jared Leto, „Mr. Nobody”.

După două ore şi jumătate de sentimente contradictorii generate de poveste, jocul actoricesc şi idee în sine, îmi e aproape imposibil să-l încadrez pe „Mr. Nobody” în vreo categorie. Pe alocuri, îmi aduce aminte de superbul „The Fountain”, cu Hugh Jackman şi Rachel Weisz în rolurile principale, dar întreaga regie, modul în care evenimentele sunt expuse, nesiguranţa personajului Nemo fac parte dintr-un plan mult mai elaborat, bazat pe deja celebrul the butterfly effect. Vă avertizez că acest post poate conţine spoilere, deşi, ca de fiecare dată, voi încerca să nu vă stric distracţia ulterioară.

Veţi da play la film şi primele cadre vor fi atât de confuze, încât îmi veţi ura ceva de dulce în gând, întrebându-vă de ce anume am recomandat acest film. Permiteţi-mi să vă ajut puţin să descifraţi această extraordinară călătorie a lui Nemo Nobody de dinainte de a se naşte până în clipa în care va închide ochii definitiv, conturându-şi viaţa în funcţie de deciziile pe care ar fi putut să le ia sau de cele pe care alţii le fac în numele lui. Scenariştii înaintează o idee interesantă: înainte de a ne naşte, cu toţii suntem spirite pure şi omnisciente, având puterea de a cunoaşte trecutul, prezentul şi viitorul într-o clipită. Dar Nemo se naşte fără a-i fi îndepărtată această putere, iar până la vârsta de 9 ani încearcă să se comporte asemenea unui băieţel normal, temându-se de apă, de a fi pus să aleagă, dar mai ales, simţind fiorii primei iubiri. Apoi părinţii săi se despart, iar copilul se află în faţa unei decizii majore care îl va defini pentru tot restul vieţii.

Dacă până aici vi se va fi părut confuz, să vedeţi de acum înainte. Nemo alege să plece cu mama sa, dar Nemo alege să rămână. Dacă pleacă o va reîntâlni pe Anna şi îi va jura dragoste veşnică, dar o va pierde curând după. Dacă va rămâne, se va îndrăgosti de Elise, dar se va căsători cu Jean; dacă va rămâne, Elise se va căsători cu el, apoi va muri într-o explozie sau va continua să trăiască, dorindu-şi să-l părăsească în fiecare clipă. Pe Anna continuă să o întâlnească la intervale regulate de timp: într-o gară, la înmormântarea soţului ei, coleg de-al lui de serviciu, într-un viitor îndepărtat, într-o călătorie spre Marte; Elise îl iubeşte şi îl dispreţuieşte în acelaşi timp, iar pe Jean o părăseşte el însuşi, sfârşind pe o masă, la morgă. Nemo este bărbatul care, cunoscându-şi viitorul, încearcă să aleagă întotdeauna varianta din care nu va ieşi rănit, dar de fiecare dată sfârşeşte pe fundul unui lac; în relaţia cu Jean, pe care o construieşte din pur egoism şi în lipsa oricărui sentiment nobil, pierde hăţurile propriei vieţi şi se lasă la mâna destinului, aruncând o monedă în aer.

Acţiunea oscilează între înainte şi înapoi, între Nemo copil, adult, apoi bătrân, între poveşti de iubire şi evenimente care îl marchează pe individ pe drumul inevitabil către moarte. Într-un viitor în care omenirea nu se mai teme de apropierea sfârşitului, Mr. Nobody este ultimul muritor; pe patul de moarte, intervievat de către un reporter, amestecând amintiri şi rememorând doar fragmentele care l-au marcat de-a lungul anilor, Nemo mărturiseşte: „Nu mă tem de moarte. Mă tem că nu am trăit suficient.” Asta este o lecţie pe care ar trebui să o învăţăm fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu.

Mie personal, mi-a plăcut foarte mult, dar recomand vizionarea lui numai dacă sunteţi odihniţi şi sunteţi în starea necesară urmăririi unei drame fantastice. Jared Leto este fantastic în rolul lui Nemo Nobody, iar actriţele care îi completează jocul au fost alese special pentru a-i pune talentul în evidenţă. Deşi un one-man show, este complet diferit de cel menţionat anterior aici. Şi pentru că s-a vrut ca rezultatul să fie un film cult, anumite secvenţe fac trimiteri evidente la alte filme de impact răsunător. Tot ce vă doresc este să aveţi răbdarea de a le descoperi 🙂

Trailerul îl găsiţi mai jos

Anunțuri

6 gânduri despre ”Mr. Nobody

 1. m4ri4n zice:

  Si pe mine m-a incantat filmul si ideea de a se invarti in jurul notiunii de alegere, Felicitari pentru modul simplist prin care ai reusit sa rezumi filmul pe intelesul tuturor.

  • pisicu' zice:

   am încercat pe cât posibil să nu spoileresc prea rău. având în vedere cât de dificil a putut fi filmul în sine, de la scenariu, până la regie şi interpretare, e o minune că l-am înţeles atât de bine. Sper că ţi-au plăcut şi celelalte filme pe care le-am recomandat 🙂

 2. Ema zice:

  Waw,multumesc mult ca mi-ai deslusit misterul 😀 .M-am uitat de doua ori la el, a doua oara dupa multe luni dupa ce l-am vazut prima data.Mi-a placut maxim de prima data, doar ca nu il intelesesem foarte bine.Ceva intuiam eu, in orice caz m-a emotionat super tare si am fost tot timpul cu inima in gat sa vad ce se mai intampla.Chiar daca nu se legau toata scenele in mintea mea, tot eram curioasa.Acum dupa ce l-am revazut a doua oara, l-am inteles poate mai bine pe film, si dupa ce am facut cateva cautari, si ti-am citit si explicatiile oferite de tine, mi s-a aprins si mie beculetul.Avem o gramada de lucruri grozave de bagat la cap.Mi-a ramas zambetul pe buze si acum si am sa tin cont de sfaturile strecurate in drama lui Nemo.Grozav articolul.Multam 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s