Obsesia săptămânii: True Blood


Săptămâna asta, din păcate – pentru unii – sau din fericire – pentru alţii -, nu mai avem o melodie la această rubrică atât de apreciată 😛 Pentru că pisicu’ şi-a petrecut weekendul şi o bună parte din restul zilelor săptămânii trecute urmărind un serial pe care, să o spun pe-a dreaptă, nici nu intenţionam să-l văd. Motivul, e desigur, lesne de înţeles. Vampirii sunt acum peste tot! Fetiţe de 12 ani care nu ştiu ce sunt alea basme pentru că au creierul spălat de Eddie the sparkling vampire şi Bella lui cea suferindă de sfincter, generaţii întregi de tinere care suspină după Damon Salvatore [mă includ aici, deci nu aruncaţi cu prea multe pietre], fani ai Supernaturalului care au trebui să suporte transformarea lui Dean Winchester chiar şi pentru un episod şi să nu o uităm pe Buffy, care a fost deschizătoarea drumului pentru serialele de profil. Înţelegeţi şi voi cum stă treaba. A scrie despre vampiri sau a filma sezoane întregi bazate pe sexoşenia unor făpturi mitice este astăzi o ocazie şi o modalitate mult prea uşoară de a câştiga o grămadă de bani. Se zvoneşte prin târg că Stephenie Meyer a mai scris şi altceva după ce a terminat, dar să fiu sinceră, informaţiile sunt destul de limitate.

Bun, şi o să vă întrebaţi de ce m-am mai uitat la serialul ăsta. Să fiu sinceră, întotdeauna am avut o slăbiciune pentru Anna Paquin. Departe de a fi vreo frumuseţe răvăşitoare, a impresionat audienţele pentru rolul din „Pianul”, în compania lui Holly Hunter, pentru care a primit Oscarul la numai 12 ani. Şi când setezi standarde atât de ridicate la o vârstă atât de fragedă, mi se pare dificil să te întorci pe un drum pe care apucă majoritatea tinerelor actriţe. Bine, ea a încercat şi a cam dat-o în bară cu X-Men, dar cine suntem noi să îi reproşăm ceva? Revenind. True Blood nu este un serial despre vampiri. Desigur, dacă privim superficial, asta este, aproape că nu e cadru care să nu cuprindă un element supranatural [metamorfi, vrăjitori, zâne, vârcolaci, pantere, bacante, etc.], dar serialul are un puternic substrat politic.

Acţiunea are loc în Louisiana, sudul Americii fiind recunoscut drept liberal când vine vorba despre homosexuali, cele mai multe trimiteri şi paralele se fac între LGBT şi vampiri. Există un predicator şi o biserică ce militează împotriva integrării vampirilor în comunităţile umane, precum şi o Autoritate pentru Drepturile Vampirilor ce încearcă să introducă o lege pentru drepturi egale, iar statul Vermont a permis căsătoria între etnii. În final, nu este absolut deloc vorba despre „colţoşi”, cum mai sunt ei numiţi, ci despre demonii interiori ai fiecăruia şi modalitatea de a-i învinge, despre respinşii societăţii şi încercarea de a-ţi găsi un loc în care să te integrezi, despre politică şi jocuri de culise, despre dragostea nepotrivită la momentul nepotrivit, despre droguri şi alte dependenţe. Dacă trecem peste sângele pe care, aparent, vampirii din True Blood îl tot varsă pentru că sunt nişte bestii şi nu au învăţat să muşte precum cei din TVD, adică curat şi cumva senzual, serialul acesta este în întregime despre iluminarea unor capete înguste. Niciodată nu am avut ceva împotriva homosexualilor, iar după ce am urmărim True Blood, cu siguranţă nu o să am.

Ah, şi dacă nu vă place drama prea mult, încercaţi să-l priviţi ca pe o comedie sângeroasă. Glumele sunt incredibil de bune, iar cele mai carismatice personaje sunt cele mai, aparent, dereglate. Lafayette e preferatul meu, poate cel mai complex personaj dintre toate, cel care ar vinde şi pielea mamei lui dacă ar putea scoate ceva de pe urma ei, dar care, în final, ar fi în stare să se sacrifice pentru familie. Şi are un stil foarte amuzant de o face.

Iar la sfârşitul celor 3 zile de maraton, am aflat că sunt… param pam pam!

Reclame

Un gând despre ”Obsesia săptămânii: True Blood

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s