Ashes to ashes


Ei, dragii mâţei, s-a mai terminat unul dintre serialele care ne plac. Şi pun pariu că despre acesta nu aveţi nici cea mai mică idee ce şi cum. Staţi numai să vă zic 🙂

Acum aproape un an de zile, stând singurică în cămăruţa mea din strada Vanderlinden, Bxl, Belgia, mi-am amintit de existenţa unui site pe care, dacă nu locuieşti în România, chiar poţi vedea filme şi seriale gratuit online. Revenind, site-ul respectiv, pe numele lui http://www.sidereel.com , are şi o bază impresionantă de seriale, în funcţie de gen. Şi, în caz că nu v-aţi dat seama până acum, sunt o pasionată a genului sf/fantasy, aşa că am dat click acolo… şi am luat la purecat titlurile pe rând, bineînţeles, cu ajutor masiv venit de la celălalt site de care sunt dependentă, http://www.imdb.com . 😀

La prima vedere, „Ashes to ashes” nu este chiar un serial sf, daaar… este continuarea mult mai celebrului „Life on Mars”, îl readuce în atenţie pe şeriful din Manchester, Gene Hunt, interpretat de cel mai incredibil actor de televiziune britanic , Philip Glenister [da, puteţi s-o spuneţi şi cu voce tare, el este Obsesia acestei Săptămâni] şi introduce o frumoasă şi talentată actriţă, Keeley Hawes, care mie mi se pare că seamănă cu mama în tinereţe. Sau, mă rog, mama în tinereţe semăna cu Keeley Hawes 😀

Bun, deci e un serial britanic şi asta înseamnă calitate. Mai ştim că, pe lângă asta, este un serial sf, dar nu în stilul promovat de Dr. Who sau Torchwood. Şi cum nu există riscul să vă contaminez cu dorinţa de a-l privi, o să fiu „a major spoiler” şi o să înşir aici toată povestea 😀 . Oricum, toate cele trei sezoane adună doar 24 de episoade, deci acţiunea e concentrată.

La scurt timp după ce este răpită, inteligenta detectivă Alex Drake este împuşcată [în cap] şi intră în comă, numai pentru a se trezi înapoi în 1981, într-o lume la fel de reală precum cea pe care tocmai o părăsise şi populată de personaje extrem de cunoscute, inclusiv ea însăşi. Unul dintre aceste personaje este nimeni altul decât Gene Hunt, despre care auzise din poveştile lui Sam Tyler [partenerul lui Hunt din „Life on Mars”], după ce-şi revenise din comă şi pe care toată lumea îl credea nebun.

Evident, la început totul pare ciudat atât pentru Drake, cât şi pentru noii săi colegi, dar curând ea teoretizează că pentru a putea părăsi această lume şi a se întoarce la fetiţa sa, trebuie să rezolve un caz de importanţă capitală pentru ea, în primul sezon fiind împiedicarea morţii părinţilor săi, pe care întotdeauna o bănuise a fi o asasinare comandată de persoane influente, deoarece părinţii săi fuseseră nişte avocaţi incomozi. Ceea ce descoperă la finalul primului sezon nu numai că îi zdruncină ideea de familie pe care şi-o formase de-a lungul anilor, dar nici nu îi aduce sfârşitul pe care şi-l dorea, Alex rămânând lângă Gene şi pentru un al doilea sezon [de aici a început să fie frustrant pentru mine, pentru că serialul încă se mai filma, aşa că abia aseară am reuşit să-l termin].

Sezonul al doilea aduce în prim plan un alt caz important ce se învârte în jurul corupţiei din sânul poliţiei londoneze, iar deşi Alex Drake e obişnuită cu feminismul liber exprimat al secolului 21, trebuie să îndure umilinţe din partea colegilor [în majoritate bărbaţi], dar şi a şefilor. Pe toată durata celor 8 episoade femeia învaţă că ceea ce este chiar în faţa ei nu se află neapărat acolo şi că unele cuvinte nu înseamnă nimic. Relaţia ei profesională cu DCI Gene Hunt începe să scârţâie pe măsură ce mult mai raţionala Alex realizează că are senţimente puternice pentru el, dar dragostea pentru fiica sa este mult mai mare, astfel că în ultimul episod găseşte calea, extrem de dureroasă de altfel, de a se întoarce la familia sa.

Ehh, când s-a întâmplat asta am zis What the heck was that? Cum sunt o romantică înrăită, nu concepeam ca oamenii ăştia doi [şi da, ştiu că ăştia e regionalism] să nu apuce măcar să se sărute, darmite să treacă la treburi mai serioase. Parcă m-a auzit cineva de sus, pentru că la scurt timp am citit pe imdb că avea să se lanseze şi cel de-al treilea sezon. M-am zvârcolit în spasme de bucurie.

Alex se întoarce în lumea lui Gene pentru că de această dată se află în comă acolo, iar el o imploră să revină, pentru că numai ea poate demonstra nevinovăţia lui. Iar ea se duce ca mielul la tăiere, scuzaţi expresia, pentru că în final, din lumea lui Gene nu există decât o direcţie în care se mai poate îndrepta şi aceasta nu este înapoi.

Am plâns la ultimul episod, mai ales pentru că am aşteptat 3 sezoane să mi se explice ce era atât de sf la acest serial, iar la final s-a achitat de toate datoriile faţă de mine: a fost dragoste, a fost dramă, a fost elucidare de cazuri complicate de crimă, amintiri recuperate, eterna luptă dintre bine şi rău, îngeri şi demoni… Ups, am spus prea multe? 😀 Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că Gene şi ai lui nu au îmbătrânit deloc între 1973 [când a fost plasată acţiunea din „Life on Mars”] şi 1981-1983 [„Ashes to ashes” şi sexy Drakey], dar a avut un mare impact asupra mea prin reproducerea extrem de veridică a anilor ’70-’80, de la îmbrăcăminte, la mijloace de transport şi muzică. Titlul a fost inspirat din versurile unui dintre cântecele lui David Bowie, intitulat [acum voi trebuie să ziceţi „culmea!”] „Ashes to ashes”, iar temele atacate de către scenarişti au fost deparavarea umană sub forma prostituţiei în primul sezon, apoi lupta corupţiei în cel de-al doilea, pentru a culmina cu această luptă dintre bine şi rău pentru a mai câştiga suflete în ultimul.

Să vă mai spun că Gene este cel mai mare misogin al lumii cunoscute şi are un umor specific britanic? Rar mi se întâmplă să am aşa un crush pe un personaj. Inexplicabil.

Reclame

2 gânduri despre ”Ashes to ashes

  1. ade zice:

    bun. suna bine. cred ca o sa ma uit. suspin inca dupa doctor who, asa ca poate un alt serial britanic sf o sa imi aline dorul.

    • pisicu' zice:

      sincer, eu recomand Torchwood [spin-off dupa Doctor Who], daca tot vrei sa urmaresti un serial britanic. „Ashes to ashes” e mult mai soft, dar si mai amuzant in acelasi timp. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s