Galben, alb şi albastru


Nu, nu sunt culorile mele preferate. Însă sunt culorile care reprezintă modul în care se realizează reciclarea selectivă în Belgia: galben pentru hărtie şi carton, alb pentru resturi menajere, albastru pentru plastic şi ambalaje metalice (sticla se colectează în centre specilizate, de obicei aflate în hypermarketuri). Şi nu numai asta, dar chiar şi maşinile de gunoieri trec doar în anumite zile, în funcţie de programare: lunea şi miercurea – alb, marţea – galben, joia – albastru. Nenorocirea este că se strânge peste weekend o grămadă de gunoi menajer şi dacă scoţi sacul alb în ziua în care este programat un sac de altă culoare, poţi fii amendat cu până la 150 de euro. Acesta fiind un alt exemplu care demonstrează că statul nu se joacă atunci când vine vorba de curăţenie. Şi din câte am văzut până acum, Belgia este printre cele mai curate ţări europene.

Din păcate, prea puţini români sunt educaţi în spiritul modern al statelor din vest şi chiar şi mie, după ce m-am întors, mi-a fost din ce în ce mai greu să împart gunoiul pe categorii, până când am renunţat de tot să o mai fac. Din fericire, am aflat de existenţa unei campanii, Colectează Selectiv, care îşi propune să educe locuitorii României în legătură cu modul corect de identifica deşeurile reciclabile, precum şi pe cele care nu au această proprietate, explicându-ne şi cum să le depozităm în condiţii corespunzătoare.

Eu am aflat de această inţiativă de la unul dintre cei mai activi bloggeri din mediul online craiovean, Licuriciul Orb , şi mă folosesc de această cale pentru a-i mulţumi pentru diferitele proiecte pe care le promovează.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s