Harper’s Island


Nu mai este nici un secret pentru nimeni că atunci când mă apucă câte-o iufă internautică („căcâ” nu e vreo cacofonie sordidă, nu?) sunt greu de mutat din faţa monitorului. În prealabil tatonasem terenul cu „Aniela„, o dată pentru că trăind pe tărâmuri străine îmi era dor de limba română, apoi, odată cu întoarcerea acasă, mi-era cam lene să mă uit la televizor la ora la care era difuzat. Astfel încât găsisem un forum dedicat diasporei de unde îl descărcam cu asiduitate şi-l urmăream numai după ora 12 noaptea (un fel de păcat, că, deh, oamenii normali nu se uită la tembelovele cu Adela Popescu, pe care, între noi fie vorba, n-o sufăr). Pe când sus-numitul serial de apropia de climax, am zărit în treacăt o reclamă pe AXN la Harper’s Island„, din care nu am înţeles mare lucru, dar vocea de pe fundal mi-a trezit cel puţin curiozitatea de a căuta informaţii despre serial, dacă nu să purced la downloadul ilegal.

După ce l-am descărcat, am băgat de seamă că mai bine de jumătate din distribuţie mi-era cunoscută de prin alte seriale/filme pe care le adorasem la vremea lor: Abby – Disco Pigs (favoritul meu din toate timpurile, singurul film irlandez pe care cu greu îl veţi găsi pe torrente, iar când o veţi face să mă anunţaţi şi pe mine :D), Henry – „Jake 2.0” (imposibil să nu-l iubeşti cu faţa aia de copil nevinovat şi cu urechile lui clăpăuge), Trish – Ruby din „Supernatural„, şeriful – Bobby din „Supernatural„, Chloe – Paula din „Point Pleasant„, Wakefield the murderer – Leoben din „Battlestar Galactica„, şi, unicul care mi-a produs un şoc ireparabil pentru că la vremea lui eram uşor înamorată de el, tatăl lui Trish şi prima victimă „la vedere”, Richard Burgi sau detectivul James Ellison – „The Sentinel” (ştiţi voi, poliţistul cu toate simţurile foarte dezvoltate :>)

Apoi am mai băgat de seamă ceva interesant: fiecare episod avea un nume cel puţin ciudat. Cum ar fi whap, crackle, ka-blam, bang, thwack, sploosh, thrack, splat, sizzle, gurgle, seep, snap, splash, gasp, sigh. Credeţi că’s nebună, probabil. Ei bine, nu (ce uşuraţi vă simţiţi acum, nu?:)), pur şi simplu fiecare titlu reprezintă în fapt onomatopeea folosită/auzită/scoasă la morţile întâlnite în episodul respectiv. Nici nu vă imaginaţi cum mi s-a strâns stomacul când Trish a fost înjunghiată şi numai din cauza sunetului. Dar să revenim pe cărarea principală: care este povestea din spatele crimelor?

Avem un tânăr cuplu: Henry, băiatul sărac, care urmează să se însoare cu fata visurilor sale, Trish, care provine dintr-o familie foarte bogată pentru care Henry obişnuise să lucreze pe vremuri. Nunta este programată a avea loc peste o săptămână pe una din insulele din apropierea coastei oraşului Seattle, împădurita şi plina de capcane insulă a lui Harper, iar nuntaşii pleacă toţi împreună cu un vas, crimele începând chiar din acest moment, automat producătorii dezvăluindu-ne că ucigaşul trebuie să fie unul dintre cei aflaţi la bord. Cu fiecare episod care trece, ajungi, vrând-nevrând, să ţii partea cuiva, şi e imposibil să nu-ţi placă Trish şi Henry, care, în ciuda diferenţelor sociale, se iubesc sincer, sau Abby, care retrăieşte amintirea crimelor petrecute în urmă cu 7 ani pe insulă, când Wakefield i-a ucis mama.

Producătorii au promovat serialul spunând clar de la început că, cu excepţia lui Harry Hamlin, care semnase doar pentru primul episod, nici unul dintre actori nu ştia în ce episod avea să moară sau dacă avea să se dovedească că este ucigaşul (din nou, „căcă” nu e cacofonie, decât dacă folosim perfectul simplu, iar cum mai bine de trei sferturi din ţara asta nu-l foloseşte, nu se numără, nu? :D), lucru care a dus inevitabil la un joc actoricesc pur şi nevinovat: spre sfârşitul sezonului, Jimmy, pe care îl veţi adora şi veţi dori să vă înşelaţi cu privire la el, începe să ridice semne de întrebare şi absolut toate personajele care mai trăiesc atunci îl bănuiesc că ar fi criminalul şi vor să-i zboare capul de pe umeri. Până şi eu, care eram convinsă că ucigaşul trebuie să fi fost de la bun început pe vaporul nuntaşilor, îmi pun întrebări cu privire la acest localnic arătos (căci tipul e periculos de fierbinte :D, murdar şi plin de sânge cum e prin ultimele episoade). Majoritatea sunt legate de faptul că este practic indestructibil: barca lui este aruncată în apă şi scapă, Wakefield ucide doi oameni la barul de pe insulă, iar pe el, fragilă făptură leşinată într-un colţ, îl scuteşte de lama cuţitului, apoi este înjunghiat, aruncat în aer, ars de viu într-o biserică, cade de pe versantul unui munte şi supravieţuieşte?! Şi după toate acestea coafura îi mai rezistă?! WTF, I want to meet this guy 😀

Toate crimele par să se petreacă fără un motiv aparent, existenţa unui psihopat pe insulă fiind unul destul de puternic, iar victimele îl primesc ca atare. Se vehiculează existenţa unui complice şi, din nou, victimele îl primesc ca atare. Aflăm, într-un final, prin episodul 11, care este motivul! (Abby, mereu Abby, la un moment dat îmi devenise antipatică pentru că era atât de serviabilă şi în banca ei încât nu mă puteam întreba de ce, în numele producătorilor, nu o creionaseră mai interesantă?): Wakefield avusese un copil cu mama lui Abby, care fugise de el, se refugiase pe insulă, se căsătorise cu şeriful şi dăduse naştere unei fetiţe, nimeni neştiind ce se întâmplase cu primul copil. Iar acesta, psihopat cum era, venise pe insulă şi-o ucisese pe femeia pe care o dată o iubise. (cu ocazia asta m-am convins încă o dată că americanii au nişte minţi bolnave) Mai aflăm şi că Wakefield avea un complice, fiul pierdut şi regăsit, dar care ucide din cu totul alte motive ecât tatăl său: pentru că la final, el nu-şi doreşte decât două lucruri, fata de care era îndrăgostit din copilărie şi insula, singurul loc unde s-a simţit acasă.

Recomand „Harper’s Island” pentru lungimea redusă a sezonului, pentru scenariu, pentru jocul actoricesc care în anumite momente te mişcă/te sperie/te marchează pe viaţă (dacă o să fie cineva care o s-o îndrăgească pe Madison, să lase comment aici) şi ar mai fi câteva laude, dar le ţin doar pentru mine 🙂

Reclame

2 gânduri despre ”Harper’s Island

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s