Norocul la români


Am întâlnit mulţi români – de-a lungul celor nouă vieţi interminabile ale pisicului – care se plângeau de cât de ghinionişti pot fi. Erau nemulţumiţi din cauza apartamentului în care locuiau, a maşinii pe care o conduceau, a femeii/bărbatului cu care se culcau. Mereu apărea câte un lucru care le puţea şi românaşii noştri strâmbau din nas a stârv. Şi aruncau toate nemulţumirile în cârca norocului sau, mai degrabă, în lipsa acestuia.

Recunosc, au fost momente în viaţă când şi eu am zis că o stea malefică conspiră (treceţi cu vederea cacofonia) împotriva mea, dar cât de superstiţioasă aş putea fi? Pe principiul „noaptea toate pisicile sunt negre” (inclusiv eu :D), care erau şansele să fiu jefuită în viaţa asta? Reîncarnată în corpul ăsta?

Dana a fost prădată de 2 ori în 2 luni (în Barcelona), alte prietenă, plecată cu eXchange in Mexic, a fost ameninţată cu pistolul pentru un laptop şi… trebuia să-mi vină şi mie rândul, nu? Întodeauna am considerat că am luat alegerile potrivite în viaţă. Bineînţeles, au fost momente când am mai şi călcat pe cadavre, dar, în general, am încercat să nu fac prea multe victime. Iar ultima mea alegere a fost să aleg ţara şi oraşul cu cei mai mici indici ai criminalităţii din Europa.

În 2009, Bruxelles era considerat cel mai sigur oraş european, cu un indice al infracţionalităţii de numai 2%. Probabil marocăneţii (şi nu, nu sunt rasistă, dar am prieteni care dacă ar putea, s-ar dinamita în mijlocul lor, cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine) şi-au chemat la o bere prietenii ţigani şi au zis să înceapă anul cu o faptă bună, pentru iertarea păcatelor şi şi-au ales ca punct de întâlnire Biserica Românească de pe Vanderlinden.

S-au poziţionat strategic şi au ţinut strada sub observaţie, până au ajuns la concluzia că nu are rost să jefuiască biserica, în cele din urmă nu ştiau că Dumnezeu nu există şi nu o să-i trăznească dacă o şi fac, şi s-au orientat către casa a cărei faţada scorojită indica faptul că este abandonată. Dar nu era, la mansarda respectivei case locuisem eu, şi în cămăruţa transformată în dormitor din debara aveam de gând să mă întorc, cămăruţă în care timp de o lună, cu o încredere naivă îmi lăsam economiile, unica posesiune de preţ mai ridicat (laptopul) şi garderoba mea de piţi şi plecam să hălăduiesc cu Julie sau prietenii mei români. Plecam cu încrederea omului în autorităţi şi in toate cunoştiinţele care mă asigurau că Belgia e raiul pe pământ când nu e iadul acolo.

Deci, cum probabil bănuiaţi deja, apartamentul meu, frumoasa mea mansardă cu vedere la turnurile bisericii a fost jefuită. Şi cum nu sunt suficient de norocoasă, după ce mi-au jefuit vecinul de la parter (între noi fie spus, tipul şi-o merita. Vă explic mai încolo de ce), au purces înspre cămăruţa mea din prefabricate în care până va pleca în Austria locuieşte Luba şi i-au sustras laptopul şi, probabil, câteva dintre outfiturile mele de divă, dar, bineînţeles că nu am primit nici o confirmare a ceea ce-mi lipseşte, deoarece Luba e plecată o săptămână la Ostende.

Cu toate întâmplările astea, eu mă consider norocoasă. Cum spuneam mai sus, sunt o naivă şi-mi las lucruşoarele fie pe unde. Nici nu vreau să mă gândesc cât aş fi jelit dacă îmi furau parfumul a cărui sticluţă e încrustat cu cristale Swarovsky (nu sunt nici atât de superficială, dar l-am primit de la cineva drag şi nu voiam să-l pierd dintr-o prostie). Sau dacă ne jefuiau pe vremea când încă locuiam acolo, mă uşurau urgent de portofelul în care îmi strângeam ban pe ban economiile. Sau îmi furau laptopul. Nici nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă mă lăsau fără Insula Albă. Păi cred că aş fi murit şi aş fi înviat de vreo 20 de ori în 10 secunde.

Dar când o să ajung înapoi la Bxl, dacă mai am ceva de recuperat, o să îndes totul într-o sacoşă şi o să mă mut. Prefer de o mie de ori canapeaua cu păr de mâtză a lui Julie sau camera care se încălzeşte greu din casa Dianei. Prefer orice altă variantă, atâta timp cât mă simt în siguranţă.

Reclame

Un gând despre ”Norocul la români

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s