Crize vechi, oameni cu memorie scurta


Voila ca pasiram in 2010. Bine ati venit, luati un loc, ce doriti sa serviti: promisiuni de an nou cu sampanie clocita sau realitate cu mere-n panere si dezamagiri pe paine? O veste buna: virusul de trebuia sa ne omoare in sistem adagio in 2000(cine-si mai aminteste de Y2K?) si-a ratat misiunea cu vreo 10 ani. Ura, mai aduceti obere la masa doi, ca ni s-a facut foame. O veste proasta: deceniul fu, cum am zice peste ocean, challenging. Time a publicat in decembrie un rezumat al evenimentelor de ne-au creat riduri si peri albi la subtiori din 2000 incoace. Cand tragi linie, da cu minus. Urat, mai aduceti o bere la masa doi, ca acum bem de suparare. De la electoralele din 2000, cand Al Gore a castigat votul popular, dar l-a pierdut pe cel al electorilor, la tsunamiul indonezian, la uraganul Katrina, la inchisorile Guantanamo si Abu Ghraib, pana la 11 septembrie 2001, la coliva economica economica in care ne aflam acum, la genocidul din Darfur si la razboaiele din Irak si Afganistan e relativ dificil sa scoti la inaintare bila alba.Pe de alta parte, ce nu te omoara, te slabeste ireversibil, te face mai cinic si mai rezistent la antibiotice. Nu disperati, frati contemporani, nu e atat de grav. Ura, mai aduceti o bere, ca ne-a crescut zambetul la loc.

Crizele insa sunt vechi; oamenii sunt cei noi. Fiecare epoca, sunt convins, a avut perioada sa fara distonocalm. Sau Xanax. Sau marijuana.Sau votca, distonocalm, Xanax si marijuana amestecate cu bun-simt si voie buna.Ma indoiesc ca, la vremea respectiva, egiptenilor le-a suras ideea construirii piramidelor. Mi-e teama ca un grup de Facebook creat azi in jurul anuntului „cautam resurse pentru ridicat zeci de piramide cu rol de ingropat faraoni; coordonate GPS : mijloc de desert; proiectul va dura sute de ani, este indicat sa va aduceti rudele tinere, apa si sendvisul de acasa” ar capata un numar record de fani. (Excluzand faraonii, care ar fi adminii grupului, probabil nici un altul.) Similar, un anunt pe piata de munca din Spania, care ar zice azi: „plecam la cautat de piper si neveste fara mustata, cer exploratori cu experienta in gasire de continent nou din intamplare; barca nereturnabila; glorie celor ce omoara populatia aborigena in stil genocid”, ma indoiesc ca as gasi multi doritori. Concluzia partiala I : de la departare, toate problemele trecutului par rezolvabile. Judecate prin prisma cartilor de istorie, generatiile trecute iau forma unor bezmetici ce-au declansat razboaie, cucerit tari, ridicat mari ziduri (chinezesti sau de aiurea), inventat religii, construit motoare pe aburi si zburat pe Luna pentru ca aveau timp de omorat. E drept, in schimb timp era din plin. Site-urile porno nu se inventasera inca.

Asemanator, metehnele sunt vechi; oamenii sunt cei noi. In timpul alegerilor din noiembrie\decembrie, am auzit romani lamentandu-se despre romanisme. „Asa suntem noi, dom’le, ca mioritici facem mistouri, producem coji de seminte si ne dam cu stangu’n dreptul”. Eu cred ca ne judecam prea aspru. Fiecare din natie are cel putin cate un cos rascopt (baza rosie, varf alb) pe nas. Americanii au placerea curioasa de a incerca sa-si asasineze conducatorii: 4 presedinti n-au apucat prima pensie, in vreme ce alti 13 au driblat tentativele de asasinat la milimetru, de s-au inchinat si ingerii de miracol. In drum spre lucru, japonezii au posibilitatea de a cumpara chiloti purtati direct de la automate. (Recunoaste, pervers mic, de cate ori n-ai stat in metrou sperand sa cobori la prima, sa iei o cola si-o pereche de indispensabili de dama cu monedele de le-ai capatat rest la paine?) Britanicii, cu tot cu umorul lor chestionabil, sunt relaxati vizavi de faptul ca regina dansilor este o pustoaica de 82 de primaveri. Ca popor, ce sens are s-o pui de-o erezie mica, s-o rastorni pe tanti octogenara inainte de a deveni nanogenara si sa conduci pe partea stanga cand poti sa faci poante anoste si sa strambi din nas la beri cu mai putin de 13% alcool? Concluzie partiala II: rusii l-au produs pe Stalin, germanii pe Hitler, chinezii pe Mao; natiunea care n-a calcat in galeata cu rusini istorice sa dea prima cu piatra, da’ cu grija, ca abia am pus termopane.

Da, poate ca e adevarat ca ne furam singuri caciula. Si ce, o facem pentru ca urmatoarea sa fie mai falnica, eventual din astrahan, potential cumparata cu euro.Da, poate ne interesam mai degraba de capra vecinului de la doi decat de menajeria din propria ograda. Si ce, o facem pentru ca ne pasa de aproapele nostru. Da, poate ca ne doare mai mult de capitanul nationalei decat de avertismentele FMI. Si ce, o facem pentru ca, datorita fotbalului, acum putem asorta pantofii de lac Pantelimon cu treningul Nike de Colentina. Pe ansamblu, ce conteaza detaliile cand toate-s maxime, vantul bate de la pupa, micii-s din plin, iar mustarul e pe vine? (Tot aici, la masa doi, ca berile alea nu s-or bea singure.) Concluzie finala : zambeste, romanismele sunt tratabile. Treaba e ca, momentan, nu ne-am saturat de ele.

Reclame

Un gând despre ”Crize vechi, oameni cu memorie scurta

  1. Jack zice:

    Dude, you said something about posting in english. So where is it? You know I’m too lazy to learn romanian and google translate can do only so much . . . Cool tune on the page btw! Told you’ll love Kasabian! Cheers mate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s