Experimentează lumea – partea a patra


Plimbându-mă azi din twitter în twitter, am dat peste un amic despre care nu mai auzisem multe de ceva vreme. Momentam, el se află în Sibiu, aşteptând să plece într-un alt stagiu de practică, dar până una-alta, sper să vă placă mica lui povestioară despre perioada petrecută in Kenya

Soarele rasare si nevasta il trezeste sa plece la oras. Moranul se ridica din patul facut din frunze de palmier si lemn de eucalip. Langa usa il asteapta o cana cu apa si o carpa. Inmoaia carpa in apa si incepe sa se spele pe tot corpul. Femeia se apropie ia cana si pleaca. Pe pat sunt asezate hainele si margelele de sarbatoare. Se imbraca incet si tacticos ca intr-un ritual nuptial, isi pune cerceii si bratarile colorate, mai intai la glezne, pe brate si la gat. Pe cap isi aseaza margelele primite de la tatal lui atunci cand a devenit moran. In jurul taliei are curaua de care sunt agatate runcul si sabia scurta.

Femeia intra in coliba cu cana cu lapte si o bucata mare de ugali. Moranul mananca tacticos si soarbe laptele cald si nefiert cu pofta unui vanator. Femeia sta langa el si nu spune nimic.

Moranul se ridica scoate de sub pat papucii negrii de cauciuc si iese. La usa colibei se afla infipta sulita, semn ca un barbat se afla acolo. In urmatoarele 3 zile casa si nevasta lui vor fi expuse, sulita nu va mai anunta prezenta barbatului.

La fiecare adiere de vant praful se ridica spre cer si face aerul de nesuportat. Barbatul isi ridica patura peste umeri si peste cap pentru a-l feri de caldura si praf. In calatoria sa va parcurge peste 100 de mile pana la oras unde va negocia pretul pe laptele pe care il vinde la piata.
Cu toate ca are destui bani cat sa cumpere bilet de autobuz sau chiar sa isi cumpere o masina, masaii prefera sa isi traiasca viata simplu si traditional. Un masai care a primit titlul de masai isi traieste toata viata ca un razboinic ancestral si isi educa mostenitorii sa respecte traditile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s