Părerea generală despre românce


Nu ştiu dacă v-am spus că pisicul citeşte. Citeşte mult şi des. Cam cât de des se poate duce o fiinţă vie la toaletă. Cred că jumătate din zi mi-o petrec pe budă, aşa că mi-am pus un dulăpior lângă veceu, dulăpior pe care îmi ţin cartea pe care o citesc. Carte care diferă de la perioadă la perioadă, în funcţie si cât de groasă este (ca număr de pagini – cartea) treaba.

Momentan mă delectez cu romanul „Labirintul întunecat” de Lawrence Durrel, publicat iniţial, în 1947, sub denumirea de „Cefalu”. Nu intenţionez să fac vreo recenzie cărţii, este la fel de plictisitoare ca un articol din ziarul „Săptămâna financiară” într-o zi în care bursa nu se prăbuşeşte şi nici Dinu Patriciu nu dă faliment. Dar, dintr-un plictis profund de a mă deplasa până în sufragerie să-mi aleg o carte cu un titlu mai de Doamne ajută, am rămas înţepenit la baie cu hârtia asta igienică.

Răsfoind-o. am dat peste următorul pasaj, care m-a înfuriat cumplit:

– Am avut, când eram în şcoală, o iubită care semăna cu tine. Era veselă şi violentă – ca o rafală de aer cald dintr-o staţie de metrou. Dar nu putea face dragoste.
– Trebuie că era din Scoţia, spuse ea.
– Era din Leeds.
– Ce calomnie, spuse doamna Truman, scărpinându-se la gleznă cu talpa pantofului.
– N-am înţeles asta decât la Paris, când am cunoscut o româncă, recunoscu Campion. […] O chema Lola.
– Exotic nume, sugeră doamna Truman.
– De fapt, era teribil de stricată. Toată ziua stătea numai în pat, mânca ciocolată umplută şi citea romane; în schimb, seara scotea aburi ca un ceainic.

Impresia generală pe care mi-a lăsat-o fragmentul a fost de o nemulţumire profundă. Nu pentru că nenea ăsta scria în urmă cu mai bine de 50 de ani că româncele sunt stricate, ci pentru că de atunci, nu s-a schimbat nimic. În general, popoarele vestice, în genere ţările dezvoltate, sunt easy going şi mult mai deschise la problema prostituţiei, atâta vreme cât prestatoarele de servicii nu sunt conaţionale de-ale lor. Şi atunci, se caută femeia potrivită care să cuprindă toate caracteristicile: frumoasă şi curvă. Iar Doamne ajută, toate se găsesc în „the land of choice”.

Legalizaţi prostituţia şi construiţi bordeluri. M-am săturat să le văd la pod, fie soare, fie vânt.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s